WCK: "İsrail, çalışanlarımızı doğrudan hedef aldı"

World Central Kitchen (WCK) yardım kuruluşunun kurucusu Jose Andres, İsrail'in Gazze'de 7 WCK çalışanını öldürdüğü saldırı için, "Bu olay talihsiz bir kaza değil, doğrudan ve sistematik bir saldırıydı." dedi.

WCK: "İsrail, çalışanlarımızı doğrudan hedef aldı"
04 Nisan 2024 - 14:04
İsrail'in 1 Nisan'da Gazze'de 7 çalışanını öldürdüğü uluslararası gıda yardım kuruluşu World Central Kitchen'ın (WCK) kurucusu İspanyol şef Jose Andres, bu saldırıların "talihsiz bir kaza" değil "doğrudan ve sistematik bir saldırı" olduğunu söyledi. Andres, İsrail ordusunun ilk zırhlı araca saldırmasının ardından ekibin kaçmayı başardığını ve ikinci bir araca geçtiğini, bu aracın da saldırıya uğradığını, bunun üzerine üçüncü araca geçmek zorunda kaldıklarını aktardı.

Batılı ülkelerden gelen yardım görevlileri, Gazze'ye deniz yoluyla getirilen 100 ton gıdanın boşaltılmasına nezaret ettikten sonra konvoylarının İsrail tarafından vurulması sonucu hayatlarını kaybetmişti. Küresel çapta yaptığı yardım faaliyetleriyle tanınan Andres, İsrail'in saldırısının çalışma arkadaşlarını "sistematik bir şekilde, araba araba" hedef aldığını aktardı. Andres, WCK'nin İsrail ordusuyla açık bir iletişim içinde olduğu ve İsrail ordusunun da yardım çalışanlarının tüm hareketlerini bildiğini dile getirdi. 

İsrail'in saldırısının "talihsiz bir hata" olmadığına işaret eden şef Andres, "Bu sadece 'Tüh bombayı yanlış yere atmışız!' şeklinde bir talihsiz durum değil. Bu, 1,8 kilometrelik bir mesafeyi aşan, tepesinde, tavanında işaretler olan, çok renkli ve gurur duyduğumuz bir logoya sahip, çok belirgin bir insani yardım konvoyuydu." dedi. Andres, "Kim olduğumuz ve ne yaptığımız gayet açıktı." diye ekledi.

İsrail ordusunun, konvoyun nerede olduğundan haberdar olduğunun altını çizen Andres, saldırının Amerikan hükümetinin yanı sıra öldürülen yardım görevlilerinin kendi ülkeleri tarafından da soruşturulması çağrısında bulundu. Andres, "İsrail ordusu, bizi bizzat kendi kontrol ettiği bir bölgede, çatışmasızlık bölgesinde hedef aldı. O yolda üç araçla ilerleyenlerin bizim ekiplerimiz olduğunu da biliyorlardı." dedi.

Kaynak: Euronews Türkçe

YORUMLAR

  • 0 Yorum