WSJ: "ABD'de TikTok yasağı reklamcıları da vurur"

Wall Street Journal, ABD'de TikTok'un yasaklanması halinde kullanıcıların ve reklam sektörünün bundan nasıl etkileneceğini yazdı. Dijital-pazar araştırma şirketi Emarketer'in tahminlerine göre TikTok 2023'te, ABD'de 6,6 milyar $ reklam geliri elde etti. Muhtemel TikTok yasağının kazananı, onun rakipleri Instagram (Reels) ve Youtube (Shorts) olacak.

WSJ: "ABD'de TikTok yasağı reklamcıları da vurur"
19 Mart 2024 - 05:57
TikTok'un ABD'de yasaklanması Amerikalılara favori bir uygulamayı, içerik oluşturuculara popüler bir mecrayı ve reklamcılara da gelişmekte olan bir platformu kaybettirebilir. Şu an söz konusu yasak kesin olmaktan uzak olsa da kaldırılması rakipler için de farklı bir kapıyı açacaktır. Apptopia'ya göre, kısa biçimli videolarıyla bilinen Çin'e ait hizmet, 2020'den bu yana her çeyrekte ABD'deki diğer büyük sosyal medya uygulamalarından daha fazla indirildi. TikTok ayrıca reklamcılık alanında küçük ama hızlı büyüyen bir oyuncu olarak ortaya çıktı.

6,6 milyar dolar reklam geliri
Emarketer'in tahminlerine göre platform geçen yıl ABD'de 6,6 milyar dolar dijital reklam geliri elde etti. Pazarın yalnızca yüzde 2,4'ünü oluştursa da bu rakam bir önceki yıla göre yüzde 32'lik bir büyümeyi temsil ediyor. Apptopia'ya göre TikTok'un kullanıcıları, platformda günde ortalama 90 dakikadan fazla zaman geçirerek oldukça ilgili. Bu süre YouTube, Facebook, Instagram ya da Snapchat kullanıcılarından daha fazla. 

Apptopia araştırma başkan yardımcısı Tom Grant, YouTube ve Instagram'ın her birinin uygulamalarında kısa video özellikleri sunduğunu ve TikTok yasağının en büyük kazananları olacağını söyledi. Amerikalılar ayrıca serbest kalan dakikalarının bir kısmını yayın hizmetleri, oyun ya da flört uygulamaları gibi diğer popüler uygulamalarla geçirmeyi tercih edebilirler. Araştırma firması Sensor Tower tarafından yapılan bir analize göre YouTube ve Instagram gibi diğer sosyal platformlar ile yerelleşen kısa video uygulamaları Moj ve Josh, 2020 yılında TikTok'un yasaklanmasını takip eden yıl Hindistan'da kullanıcı artışı kaydetti.

ABD'de en çok kullanılan sosyal medya uygulamalarından biri olmasına rağmen, TikTok bir zamanlar olduğu gibi sürekli büyümüyor değil. Veriler, aylık ortalama aktif kullanıcı sayısının geçtiğimiz yıla kıyasla düştüğünü gösteriyor. Sensor Tower'ın Şubat ayı verilerine göre TikTok, ABD'deki aylık toplam kullanıcı sayısı bakımından YouTube, Facebook ve Instagram'ın ardından geliyor. 

Pew Araştırma Merkezi'nin geçen yıl yaptığı bir ankete göre, ABD'li yetişkinlerin üçte biri ve 18-29 yaş arası gençlerin yüzde 62'si TikTok kullandıklarını söylüyor. Ankete göre Amerikalıların yarısından fazlası YouTube ve Facebook kullanıyor.

Kaynak: Gazete Oksijen

YORUMLAR

  • 0 Yorum