Yabancı firmalar ilaçlarını Türkiye'den çekiyor

Üç uluslararası ilaç şirketi, Aralık'ta ilaçlara yapılan %25 zam ve ilaçlar için hükümetin belirlediği euro kurunun düşüklüğünden ürettiği ilaçları Türkiye piyasasından çekiyor. Bu şirketlerin ürettiği bazı ilaçların muadilleri de bulunmuyor.

Yabancı firmalar ilaçlarını Türkiye'den çekiyor
22 Ocak 2024 - 23:50
İlaç euro kuru, önceki yıllarda senede bir defa Şubat'ta güncellenirdi. Güncelleme tarihi yaklaşınca kısa bir süre ilaçlarda bir miktar sıkıntı çıkardı. Ancak ilaç euro kuruyla, reel kur arasındaki makas açıldıkça sıkıntı başlamış, bazı ilaçlara ulaşmak çok zor hale gelmişti. Son olarak 16 Aralık’ta ilaçlara %25 zam gelmiş ve böylece 14 lira seviyesindeki kur 17 lira 55 kuruşa çıkmıştı. Bu zam güncel reel kurun hemen hemen yarısı anlamına geldiği için yabancı firmaların bazı ilaçlarını Türkiye pazarından tamamen çektiği bildirildi.

3 firma Türkiye pazarına bazı ilaçlarını artık satmayacak. Epilepsi, parkinson ve migren gibi hastalıklar için hayati önemde olan ilaçların da piyasadan çekildiği kaydedildi. Ayrıca piyasadan çekilen bazı ilaçların eş değerlerinin olmadığı da belirtildi.

Çokuluslu ilaç tekeli Novartis, ecza depolarına gönderdiği mesajda aşağıdaki ilaçların satışlarını Aralık 2023 tarihi itibariyle tamamen sonlandırdığını, Sağlık Bakanlığı ve ilgili resmi kurumları bilgilendirdiğini dile getirdi.
 
Kaynak: Diken

YORUMLAR

  • 0 Yorum