Yargıtay'da başkanlık seçimi: İlk 2 turda sonuç yok

Yargıtay Başkanlığı seçiminin ilk 2 turunda 5 adaydan hiçbiri salt çoğunluğu sağlayamadı. Seçimler, 3. tur oylamasıyla devam edecek.

Yargıtay'da başkanlık seçimi: İlk 2 turda sonuç yok
25 Mart 2024 - 16:41
Yargıtay Başkanı Mehmet Akarca'nın 4 yıllık görev süresinin dolması nedeniyle, Akarca'nın da aralarında olduğu 5 adaylı Yargıtay Başkanlığı seçimi başladı. Yargıtay Başkanlığı için Akarca'nın yanı sıra Hukuk Genel Kurulu Başkanı Adem Albayrak, 3. Ceza Dairesi Başkanı Muhsin Şentürk, 3. Hukuk Dairesi Başkanı Ömer Kerkez ve 12. Hukuk Dairesi Başkanı Ayhan Tuncal aday oldu.

Adayların başkan seçilebilmek için 348 Yargıtay üyesinin salt çoğunluğu olan en az 175'inin oyunu alması gerekiyor. Seçimlerin ilk 2 turunda hiçbir aday salt çoğunluğu sağlayamadı. Seçimlere 3. tur oylamasıyla devam edilecek. Seçimin ilk turunda Mehmet Akarca 88, Ömer Kerkez 71, Muhsin Şentürk 70, Adem Albayrak 50, Ayhan Tuncal ise 47 oy aldı. İkinci turda ise adayların aldığı oylar şöyle:

Ömer Kerkez: 94
Mehmet Akarca: 82
Muhsin Şentürk: 74
Adem Albayrak: 46
Ayhan Tuncal: 36

Üçüncü oylamada da sonuç alınamazsa seçim, üçüncü oylamada en çok oy alan iki aday arasında yapılacak. Dördüncü oylamaya katılacak adayların aldığı oya eşit sayıda oy alanlar da seçime katılabilecek. Dördüncü ve beşinci tur oylamalarda da salt çoğunluk sağlanamazsa seçim, yeniden adaylık başvurusunda bulunanlarla tekrarlanacak. Seçimlerde üye tam sayısının salt çoğunluğunun hazır bulunması gerekiyor.

Mehmet Akarca, Yargıtay Başkanlığı görevine 24 Mart 2020'de seçilmiş, 4 yıllık görev süresi dün itibarıyla dolmuştu. Geçen hafta Anayasa Mahkemesi (AYM) Başkanlığına Kadir Özkaya seçilmişti. Danıştay'da da mevcut Başkan Zeki Yiğit'in 4 yıllık görev süresi 7 Mayıs'ta dolacak. Mevzuat gereği, 23 Nisan'da başkanlık seçimi süreci başlayacak. Danıştay'ın 113 üyesi de başkan adayı olabiliyor. Danıştay Başkanı seçilebilmek için üyelerin salt çoğunluğunun oyu gerekiyor.

Kaynak: BBC Türkçe

YORUMLAR

  • 0 Yorum