Yeni Zelanda, kozmetikte PFAS'ı yasaklıyor

Yeni Zelanda, 2026'dan itibaren kozmetik ürünlerinde kullanılan PFAS maddelerini yasaklıyor. Çevre Koruma Kurumu tarafından alınan karar, PFAS'ın sağlık ve çevre riskleri nedeniyle kozmetiklerde kullanımına son verilmesini öngörüyor. Bu adım, Yeni Zelanda'nın bu tür kimyasalları yasaklayan ilk ülke olma potansiyelini taşıyor.

Yeni Zelanda, kozmetikte PFAS'ı yasaklıyor
31 Ocak 2024 - 23:53

Yeni Zelanda, 2026'dan itibaren kozmetik ürünlerinde kullanılan "sonsuz kimyasallar" olarak bilinen PFAS maddelerini yasaklamaya karar verdi. Sağlık ve çevre risklerine dair artan endişelerle birlikte, Yeni Zelanda'nın bu yasağı uygulayan ilk ülke olabileceği belirtiliyor. Çevre Koruma Kurumu (EPA), perfloroalkil ve polifloroalkil maddelerin (PFAS) kozmetik ürünlerde kullanımını yasaklayarak, kimyasallardan kaynaklanan risklere karşı insanları ve çevreyi koruma hedefini açıkladı.

PFAS, makyaj ürünlerine eklendiğinde cildi pürüzsüzleştirmek veya ürünleri daha dayanıklı, sürülebilir ve suya dayanıklı hale getirmek için kullanılır. Bu kimyasallar, suya, lekeye ve ısıya dayanıklılığı artırmak için yaygın olarak kullanılan yaklaşık 14.000 kimyasal içeren bir sınıftır. PFAS, neredeyse yok edilemez özellikleri nedeniyle "sonsuz kimyasallar" olarak adlandırılmaktadır.

PFAS'ın kanserojen etkileri, doğum kusurları ve insan ile hayvanların bağışıklık sistemleri üzerinde olumsuz etkileri konusundaki kanıtlar giderek artmaktadır. Bu kimyasallar, içme suyu kaynaklarından deniz köpüğüne, yağmur ve yeraltı sularından deniz buzuna kadar birçok ortamda tespit edilmiştir. Kozmetik ürünlerin yanı sıra teflon tavalar ve pizza kutularında da bulunan PFAS, insan kanında da izlenmiştir.

EPA Müdürü Dr. Shaun Presow, "Bu kimyasalların vücutta kolayca parçalanmadığını, birikebileceğini ve bazılarının yüksek seviyelerde toksik olabileceğini biliyoruz." diyerek, EPA'nın değişikliklerin yürürlüğe girmeden önce sektörle birlikte geçişi yöneteceğini belirtti.

ABD'deki bazı eyaletler, federal düzenlemelerden önce PFAS'ı yasaklamak veya sınırlamak için mevzuat önerisinde bulunmuştur. Ayrıca, Avrupa Birliği de bu kimyasallara yönelik daha geniş kapsamlı bir yasak üzerinde çalışmaktadır. EPA, Yeni Zelanda'nın bu kimyasalları yasaklayan ilk ülke olup olmadığını kesin olarak belirleyemediğini, ancak benzer bir örnek bulamadığını ifade etti.

Kaynak: Gazete Oksijen


YORUMLAR

  • 0 Yorum