YSK: "Dört yerde seçim yenilenecek"

Yüksek Seçim Kurulu (YSK), Ak Parti ve DEM Parti'nin ikişer, CHP ve MHP'nin ise birer itirazının kabul edildiğini ve ilgili bölgelerde seçimin yenileneceğini duyurdu.

YSK: "Dört yerde seçim yenilenecek"
11 Nisan 2024 - 23:51
Yüksek Seçim Kurulu (YSK) Başkanı Ahmet Yener yaptığı açıklamada olağan itiraz sürecinin 10 Nisan itibarıyla sonra erdiğini ve Ak Parti ve DEM Parti'nin ikişer, CHP ve MHP'nin ise birer itirazının kabul edildiğini duyurdu.  Olağanüstü itiraz sürecinin 14 Nisan'da tamamlanacağını söyleyen Yener, önümüzdeki günlerde de kurulun toplanıp talepleri değerlendirmeye devam edeceğini söyledi.

Ahmet Yener; Kayseri'nin Pınarbaşı ilçesi, Şanlıurfa'nın Hilvan ilçesi, Edirne'de bir belde ve Sivas'taki bir seçim bölgesinde seçimlerin yeniden yapılacağını belirterek, seçimlerin, seçim takvimi çerçevesinde 2 Haziran'da gerçekleşeceğini ifade etti. YSK geçtiğimiz günlerde CHP'nin Hatay'da "seçim yenilensin" talebini reddetmişti.

Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkan Yardımcısı Gül Çiftçi, karar sonrası parti adına yaptığı açıklamada, Hatay'da verilen mazbatanın kendileri için meşru olmadığını ifade etti. CHP adına seçime giren Lütfü Savaş, Pazartesi günü YSK'ya yapılan başvuru sonrası açıklama yapmıştı.

Savaş, Ak Parti adayı ile arasındaki farkın, "seçimde adlarına oy kullandırıldığını tespit ettikleri 3 bin ölü seçmenden" az olduğunu iddia etti. Lütfü Savaş, il genelinde 38 binden fazla geçersiz oy olduğunu da savundu.

Kurul, Cumartesi günü düzenlediği toplantıda yerel seçimler ile ilgili siyasi partilerin il ve ilçe seçim kurullarına yaptığı başvuruları inceledi. YSK; bir şehirde, 20 ilçe ve 3 beldede oyların yeniden sayılması, seçimin iptali ve yenilenmesi başvurularını değerlendirdi. 28 Mart'ta Resmi Gazete'de yayımlanan karar çerçevesinde, yenileme seçimleri 2 Haziran Pazar günü yapılacak.

YSK, Şanlıurfa'nın Siverek ilçesinde İl Seçim Kurulu tarafından seçimin yenilenmesine dair verilen kararı iptal etti. Şanlıurfa'nın Siverek ilçesinde İl Seçim Kurulu tarafından seçimin yenilenmesine karar verilmişti, ancak YSK Pazar günü açıkladığı kararla seçimin yenilenmesi kararını iptal etti. YSK aynı zamanda, CHP'nin "Ürgüp'te seçimin yenilenme kararının kaldırılması" talebini kabul etti, seçimler yenilenmeyecek.

Ak Parti'nin Siverek'te, DEM Parti'nin de Halfeti'de "seçimin yenilenmesi" kararına itirazları YSK tarafından kabul edilerek, seçimlerin yenilenmeyeceğine karar verildi. YSK, Şanlıurfa’nın Hilvan ve Kayseri'nin Pınarbaşı ilçelerinde seçimlerin yenilenmesine karar verdi. Şanlıurfa'nın Siverek ilçesinde de İl Seçim Kurulu tarafından seçimin yenilenmesine karar verildi.

MHP İl Başkanlığı'nın itirazını değerlendiren Kütahya İl Seçim Kurulu, belediye başkanlığı için geçersiz oyların yeniden sayılmasına karar vermişti. Bunun üzerine CHP tarafından kararın iptali talebiyle Yüksek Seçim Kurulu'na başvuru yapılmıştı.

CHP'nin yaptığı itiraz YSK tarafından reddedildi ve geçersiz oyların yeniden sayılmasına karar verildi, ancak sonuç değişmedi. 5 bin 659 oy yeniden sayıldı. Yaklaşık 13 saat süren sayım sonucunda, CHP adayı Eyüp Kahveci'nin oyu 40.739'a, MHP adayı Alim Işık'ın oyu 40.168'e, AKP'nin adayı Kamil Saraçoğlu'nun ise oyu 38.146'ya yükseldi. Böylece Kütahya’da CHP’den Eyüp Kahveci belediye başkanı oldu.

Kaynak: BBC Türkçe

YORUMLAR

  • 0 Yorum