Yunanistan'da orman yangını 14 gündür sürüyor

Yunanistan'ın Dedeağaç şehrinde 19 Ağustos'ta başlayan ve 14 gündür Meriç bölgesinde devam eden orman yangınlarında 2'si çocuk 27 kişi hayatını kaybetti. Yangınlardan bu yana 155.000 hektardan fazla alan zarar gördü.

Yunanistan'da orman yangını 14 gündür sürüyor
01 Eylül 2023 - 18:38
Yunanistan'ın Meriç bölgesindeki yangın 14'üncü gününde sürüyor. Komşu ülkede ekipler, yangına havadan ve karadan müdahaleye devam ederken İsviçre'nin de bölgeye yardım göndereceği belirtildi. Yunanistan yangını, Türkiye'nin sınır köylerinden görülürken zaman zaman küller de rüzgarla köylere kadar ulaşıyor.

İsviçre'den Yunanistan'a yardım kararı
Öte yandan İsviçre Dışişleri Bakanlığı, Yunanistan'da halen söndürülemeyen yangınlar nedeniyle ülkeye destek vereceklerini duyurdu. Yunanistan'a üç askeri helikopter ve personel gönderileceği belirtildi. Yapılan açıklamada, "Yunan makamlarının yardım taleplerine yanıt olarak İsviçre, sahadaki yangınla mücadele operasyonlarını desteklemek üzere üç askeri helikopter ve personel gönderiyor." ifadeleri yer aldı. Yarın yola çıkacak helikopter ve personelin 3 Eylül'de yangınla mücadele çalışmalarına başlayacağı kaydedildi.

2'si çocuk 27 kişi hayatını kaybetti
Unicef'in aktardığına göre Avrupa Birliği’nde 2000 yılından bu yana görülen en büyük orman yangın felaketi olarak kabul edilen orman yangınları nedeniyle hayatını kaybeden 27 kişiden ikisi, sığınmacı çocuklar oldu. Çocuklar ve aileler evlerini, geçim kaynaklarını ve temel hizmetlere erişimlerini kaybetti. Yangınlar, hava kirliliğine yol açarak pek çok kişi için sorun yaratırken bir kısmı için sağlık sorunlarına neden oluyor. Alevler, Yunanistan’ın kuzeyindeki bir sağlık tesisine doğru ilerlerken, yoğun bakımdaki hastalar arasında 11 yenidoğan da bulunuyordu. Bu bebekler bir tekneyle derme çatma bir hastaneye taşındı.

Benzeri görülmemiş felaket, ülke çapında tahminen 30.000’i çocuk olmak üzere 100.000’den fazla insanın hayatını etkiledi ve şu ana kadar 155.000 hektardan fazla ormanı, mahsulü ve kentsel alanı yok etti. Bu, New York City’nin iki katı büyüklüğünde bir alana denk geliyor.

Kaynak: T24

YORUMLAR

  • 0 Yorum