Zelenski, G7 Zirvesi'ne bizzat katılacak

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, Hiroşima'daki G7 Zirvesi'ne bizzat katılmaya karar verdi.

Zelenski, G7 Zirvesi'ne bizzat katılacak
19 Mayıs 2023 - 11:50
Japonya'nın dönem başkanlığında, ülkenin güneybatısındaki Hiroşima kentinde düzenlenen G7 Zirvesi 2023 başladı. ABD basınına göre, videokonferans yoluyla katılması beklenen Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, zirveye bizzat katılacak. Zelenski'nin hangi gün katılacağı ise açıklanmadı.

Japonya Başbakanı Kişida Fumio'nun ev sahipliğindeki zirveye ABD, Fransa, İngiltere, Almanya, Kanada ve İtalya liderleri katılıyor. 21 Mayıs'a dek sürecek zirveye G7 ülkelerinin yanı sıra Avrupa Birliği (AB), Endonezya, Hindistan, Güney Kore, Avustralya ve Vietnam davetli.

Ev sahibi Japon Başbakan ile eşi Kişida Yuko, misafir devlet ve hükümet başkanlarını, Hiroşima Barış Anıtı Müzesi önünde karşıladı. 1945'te atılan atom bombası dönemine ait 100 bini aşkın eser ve kalıntıların sergilendiği müze, G7 liderlerinin toplu şekilde ilk ziyaretine sahne oldu.

Kişida çiftinin eşliğinde, ABD Başkanı Joe Biden ve eşi Jill Biden dahil konuk liderler ve eşleri tarihi müze ile yerleşkeyi gezdi. Ziyaret sonrası liderler, yerleşkede, atom bombası kurbanları için inşa edilen anıt mezara yürüdü ve çiçek çelenkleri koydu.

Biden, 1945'teki atom bombası saldırısı sonrası Hiroşima'ya gelen görevdeki 2. ABD Başkanı oldu. Barack Obama, 2016'da Hiroşima'yı ziyaret etmişti. ABD, 1945 yılının 6 Ağustos'unda Hiroşima'ya, 9 Ağustos'unda Nagazaki'ye attığı atom bombalarıyla 210 bine yakın kişinin ölümüne sebep olmuştu.

Kaynak: Euronews Türkçe

YORUMLAR

  • 0 Yorum