ABD'de eski FBI ajanı, hücresinde ölü bulundu

Rusya için casusluk yaptığı suçlamasıyla ömür boyu hapis cezası alan eski FBI ajanı Robert Hanssen, cezaevinde ölü bulundu.

ABD'de eski FBI ajanı, hücresinde ölü bulundu
06 Haziran 2023 - 16:40
Önce Sovyetler Birliği, ardından Rusya Federasyonu için 20 yıldan fazla süre ajanlık yaptığı suçlamasıyla 2002'de ömür boyu hapis cezası alan eski FBI ajanı Robert Hanssen, cezaevinde ölü bulundu. 79 yaşındaki Hanssen, Amerika Birleşik Devletleri'nin Colorado eyaletindeki yüksek güvenlikli bir cezaevinde tutuluyordu. Cezaevi yönetiminin açıklamasında, hücresinde hareketsiz bulunan Hanssen'e yapılan tıbbi müdahalenin yetersiz kaldığı belirtildi. Ancak eski FBI ajanının ölüm nedeni açıklanmadı.

Hanssen 1976'da Amerikan Federal Soruşturma Bürosu'na (FBI) katıldı. FBI'ın websitesinde yer alan bilgiye göre 1985'ten itibaren Sovyetler Birliği'ne "çok gizli" nitelikte bilgileri satmaya başladı. FBI içerisinde "Ramon Garcia" mahlasını kullanan Hanssen, ABD tarihinin en çok zarar veren ajanlık faaliyetlerinden birisine imza attı ve yıllarca yakalanamadı. 

FBI, uzun yıllar boyunca Hanssen'in sızdırdığı bilgilerin kaynağını tespit etmek için uğraştı. Hanssen 300'den fazla müfettişin çalışmasıyla, 2001'in Şubat ayında, Virginia'daki bir parkta gizli bilgileri teslim ederken "suçüstü" yakalandı. Yakalandığında, yaptığı ajanlık faaliyeti karşılığında, 1,4 milyon $'ın üzerinde mal varlığı elde ettiği tespit edildi.

Hanssen'in tutulduğu ADX Florence Cezaevi, ülkedeki en yüksek güvenliklere sahip tesislerden birisi olarak biliniyor. Cezaevinde, ömür boyu hapis cezasına çarptırılan El Kaide militanı Zekeriya Musavi ve 15 Nisan 2013'teki Boston Maratonu saldırısını yapan Cevher Çarnayev de bulunuyor.

Kaynak: BBC Türkçe

YORUMLAR

  • 0 Yorum