ABD, İsrail'e yapacağı bomba sevkiyatını durdurdu

Üst düzey bir ABD'li yetkili, ABD'nin İsrail'e yapmayı planladığı bir bomba sevkiyatının, İsrail ordusunun Refah'a saldırmasına tepki olarak iptal edildiğini açıkladı.

ABD, İsrail'e yapacağı bomba sevkiyatını durdurdu
08 Mayıs 2024 - 17:09
ABD'li üst düzey bir yetkili, ABD'nin İsrail'e yapmayı planladığı, İsrail ordusunun geniş çaplı bir saldırıda kullanabileceği bir bomba sevkiyatını durdurduğunu açıkladı. Bu arada Hamas, Gazze Şeridi'nin kalabalık güney kenti Refah'ın eteklerinde İsrail askerleriyle çatışmaların sürdüğünü duyurdu.

Üst düzey bir ABD'li yetkili, Başkan Joe Biden yönetiminin, İsrail’in beklenen Refah saldırısına açık bir tepki olarak geçen hafta İsrail'e bazı bombaların sevkiyatını durdurduğunu bildirdi. İsminin açıklanmasını istemeyen ABD yetkilisinin aktardığına göre, askıya alınan sevkiyatın bin 800 adet 900 kilogramlık bomba ve bin 700 adet 225 kilogram bombadan oluşması planlanıyordu.

Yetkili, sevkiyatı duraklatma kararının geçen hafta alındığını ve sevkiyata daha sonraki bir tarihte devam edilip edilmeyeceği konusunda henüz bir karar verilmediğini söyledi. ABD'nin, bombaların yoğun nüfuslu kentsel alanda kullanılma ihtimali üzerine sevkiyatı durdurduğu tahmin ediliyor. İsrail Ordu Sözcüsü Daniel Hagari ise, ABD'nin silah sevkiyatını askıya almasıyla ilgili soruya verdiği yanıtta, “ABD ile yaşanan anlaşmazlıklar 'kapalı kapılar ardında' çözüldü.” dedi.

Öte yandan ABD yönetimi, Hamas'ın ateşkes teklifinin müzakerelerdeki çıkmazda bir ilerlemeye yol açabileceğine inandığını ve görüşmelerin Çarşamba günü Kahire'de yeniden başlayacağını bildirdi. İki Mısırlı kaynak, Kahire'de dün görüşmelere katılan beş heyetin (Hamas, İsrail, ABD, Mısır ve Katar) müzakerelerin yeniden başlamasına olumlu tepki verdiğini ve toplantıların Çarşamba günü devam etmesinin beklendiğini aktardı.

Hamas ise militanlarının yüzbinlerce Filistinlinin daha kuzeydeki çatışmalardan sığındığı Refah'ın doğusunda İsrail güçleriyle çatıştığını bildirdi. İsrail'in Gazze Şeridindeki saldırılarından kaçan 1.5 milyon kişinin sığındığı Refah kentine düzenlediği saldırılarda son 24 saatte 35 kişi öldü.

7 Ekim 2023'ten bu yana devam eden saldırılarda hayatını kaybedenlerin sayısı 34 bin 844'e yükseldi. İsrail, binlerce Hamas militanın Refah'ta saklandığı gerekçesiyle bu kente saldırı tehdidinde bulunurken Batılı ülkeler ve Birleşmiş Milletler, şehre yönelik geniş çaplı bir saldırının insani bir felaket olacağı konusunda uyarıda bulunuyor.

Kaynak: Euronews Türkçe

YORUMLAR

  • 0 Yorum