ABD: "Moskova saldırısı öncesi Rusya'yı uyardık"

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi İletişim Danışmanı John Kirby, ABD’nin saldırıdan önce birden fazla kez Rus güvenlik servislerine yazılı uyarı geçtiğini söyledi.

ABD: "Moskova saldırısı öncesi Rusya'yı uyardık"
28 Mart 2024 - 23:41
Beyaz Saray, Moskova’da 140’tan fazla kişinin öldüğü saldırıya ilişkin Rusya’yı yazılı olarak birden fazla kez uyardığını açıkladı; saldırının Ukrayna ile bağlantılı olduğu yönündeki Kremlin iddialarını “saçmalık ve propaganda” olarak niteledi.

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi İletişim Danışmanı John Kirby, Perşembe günü gazetecilere yaptığı açıklamada, ABD’nin saldırıdan önce birden fazla kez Rus güvenlik servislerine yazılı uyarı geçtiğini söyledi.

Rus güvenlik servislerine Moskova’da kalabalık yerleri hedef alması muhtemel bir saldırıya ilişkin uyarı gönderdiklerini söyleyen Kirby, “Moskova’daki korkunç saldırıdan yalnızca IŞİD’in sorumlu olduğu çok açık. Hatta, ABD bu terör saldırısının önlenmesini sağlamaya çalıştı ve Kremlin de bunu biliyor.” dedi.

“Ukrayna bağlantısı iddiaları saçmalık ve propaganda”

Moskova’daki saldırıyı 2015 ile 2017 yılları arasında Irak ve Suriye’de geniş bir alanı kontrol altına alan IŞİD üstlenmişti. Washington, saldırıdan IŞİD’in Afganistan kolu olan IŞİD Horasan’ı sorumlu tutuyor.

Rusya Soruşturma Komitesi ise, saldırganların Ukraynalı milliyetçilerle bağlantılı olduğuna ve Kiev’den nakit ve kripto para aldıklarına ilişkin delile ulaştıklarını iddia ediyor.

Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin, saldırıyı radikal gruplar gerçekleştirmiş olsa da, saldırı emrini kimin verdiğini bilmek istediklerini ve “Ukrayna’nın yanıtlaması gereken çok soru olduğunu” savundu.

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi İletişim Danışmanı John Kirby ise Moskova’nın bu iddiaları için, “Saçmalık ve propaganda” dedi. Ukrayna da saldırıda bir rolünün olduğu iddialarını reddetti.

Kaynak: VOA Türkçe 

YORUMLAR

  • 0 Yorum