ABD ve Güney Kore'den ortak hava tatbikatı

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) ile Güney Kore, yaklaşık 100 savaş uçağının katıldığı ortak hava tatbikatına başladı. Kuzey Kore’nin olası saldırılarına karşı hazırlık niteliğindeki tatbikat 2 hafta sürecek.

ABD ve Güney Kore'den ortak hava tatbikatı
12 Nisan 2024 - 13:06
Güney Kore ile Amerika Birleşik Devletleri (ABD), "Kuzey Kore'nin askeri tehditlerine karşı hazırlıkları güçlendirmek" amacıyla yaklaşık 100 savaş uçağının katılacağı ortak hava tatbikatına başladı. Seul'ün 178 kilometre güneyinde yer alan Kunsan Hava Üssü'nde bugün (12 Nisan) başlayan "Kore Uçuş Eğitimi (KFT)" isimli askeri tatbikat, iki hafta sürecek. Tatbikatta F-35'ler dahil 25 tip jet görev alacak. 

KFT, müttefiklerin her yıl düzenli olarak gerçekleştirdiği iki büyük hava tatbikatından biri. Amerikan kara ve deniz piyadelerinin de katılacağı askeri tatbikatın gelişmiş savaş uçağı operasyonlarını entegre etmeye, hassas vuruş kabiliyetlerini geliştirmeye ve birlikleri muharebe, arama ve kurtarma senaryoları ile toplu paraşütçü atlayışları konusunda eğitmeye odaklandığı kaydedildi. Tatbikat, Kuzey Kore'nin 2 Nisan'da hipersonik bir savaş başlığı ile donatılmış katı yakıtlı orta menzilli balistik füze fırlatması dahil, bu yıl devam eden silah denemeleri nedeniyle tansiyonun yükseldiği bir dönemde gerçekleştiriliyor.

ABD Başkanı Joe Biden'ın Japonya ve Filipinler liderlerini ağırladığı günlerde ABD, Japonya ve Güney Kore, üç gün süren bir deniz tatbikatı yaptı. Amerikan Donanması'na ait USS Theodore Roosevelt liderliğindeki bir ABD uçak gemisi taarruz grubu, Japonya ve Güney Kore ile üç günlük bir ortak tatbikat gerçekleştirdi. 

Tatbikatın, "Çin'in bölgedeki saldırgan askeri eylemleri karşısında ortakların dayanışmasını güçlendirmeyi" amaçladığı belirtildi. Doğu Çin Denizi'nde 10-12 Nisan tarihlerinde gerçekleştirilen tatbikata ABD ve Güney Kore güdümlü füze destroyerleri ile katılırken Japonya, bir savaş gemisi ile yer aldı. 

Kaynak: Euronews Türkçe

YORUMLAR

  • 0 Yorum