Donanım Haber Ölücüleri

Nuri N. Dokuzoğlu

Ölücüler, bir alışveriş sitesinde hediye çekleri ile beleşe aldıkları ürünleri iade ederek bir de üstüne para alıyorlar.

Donanım Haber nedir? 1999 yılında insanları teknoloji ve bilgisayar dünyasından haberdar etmek amacıyla kurulan bir platformdur. Bu alanda faaliyet gösteren ilk yerli internet sitesidir. Sosyal medyalar çeşitlenmeden önce bu sitede açılan “forum”lar insanların tartışma ve diyaloğa girme ihtiyacını karşılayan uğrak bir adres haline gelmişti. Öyle ki sitedeki forumlar teknolojik haberlerin kendisinden daha çok rağbet görmeye başlayınca Donanım Haber artık bu forumlarla özdeşleşti. Site, eski popülaritesini kaybetse de hala çok tıklanan, aktif bir internet adresi olmaya ve teknolojik ürünlerle ilgili bilgilendirici işlevini sürdürmeye devam ediyor. Bahsi geçen forumlar “insan okuma” konusunda doğal bir kaynak kütüphane niteliğinde. Forum bölümü belli ki insanlar, sitenin amacıyla paralel olarak kolayca teknoloji takibi yapabilsinler diye kuruldu ancak olaylar zamanla çok farklı gelişti. Şöyle ki; çarşıda pazarda, ticaret hayatında çok karşılaşılan bazı tipler vardır. Bunlar gerek cimriliğinden gerek ticari ahlak noksanlığından bir malın ederinden daha aşağı fiyat teklif ederler, pazarlık yapma işini abartarak piyasayı bulandırırlar. Ürünleri çok ucuza kapatmak için anlamsızca kötülerler veya daha pahalıya satmak için spekülason yaparlar. Bu lümpen tipler geniş fırsat buldukları bu mecralarda kendileri gibi olanlarla organize bir manyaklığa, depoculuğa, arsızlığa imza atarlar. Donanım Haber ölücülerinin yaşları belki de 40-50’yi buldu, muhtemelen alttan taze kan gelmiyor. Peki hocam, ticaretin doğasında bunlar zaten yok mu? Elbette ki var ama bu ölücülüğün de sonu yok. Bu tipler karşınıza çıktığında hissettikleriniz, durumun vehâmetini size gösterecektir.

Donanım Haber ölücüleri ne yapar? Öncelikle, Donanım Haber ölücüleri her şeyi yapabilir. “Daha ne yapabilirler ki?” sorusu yeni bir soruyu doğuracaktır.

Hani şu indirim günlerinde önce market kapısını sonra da birbirlerini aşındırıp indirime giren her şeyi almaya çalışan teyzeler vardır. Donanım Haber ölücülerinin ilham kaynakları bu teyzeler olabilir. Ahalideki teyze kafası virüsü onlara da bulaşmıştır. DH ölücüleri, internet üzerindeki tüm indirimleri, promosyonları zaman mekan tanımaksızın takip ederler. Bir kripto para takipçileri kadar gündem olmadılar belki ama onların da takip konusunda başarıları yabana atılamaz. Bu takiplerini organize olarak taçlandırırlar. Forum üzerinden indirim ve promosyonları paylaşırlar, bunları birbirlerine gönderirler, ihtiyacı olmadığı halde bedava ya da bedavaya yakın fiyatta olan her ürünü alacak kapasiteye sahiptirler. “İçki içmediği halde lazım olur diye tirbuşon alan mı istersin…” cümlesi durumun özetidir. Stokçuluğu da pek severler. Bir ürün kampanya ile piyasa fiyatının altında satışa sunulmaya görsün! Bütün stokları eriterek sülalesindeki kişi adedince ürünleri toplarlar. Peki sülalesine bir faydası var mıdır? Hayır. Hepsini geri satarlar.

Bir ölücü, ayakkabı satışı yapan bir alışveriş sitesi batarken, sitenin hediye çeki ile “15 liradan 5 Nike ayakkabı aldım.” diye seviniyor.
Çocuğu olmadığı halde bebek bezi depolayanlar, kendisine 10 yıl yetecek ama belki 10 yıl sonra çok da önemi kalmayacak flash disk alanlar.

Forum içinde üyeler askeri rütbelere göre derecelendirilen belli rütbelere sahipler. Üst rütbedeki bir üyenin paylaşımı daha muteber sayıldığından daha fazla etkileşim alıyor.
Donanım Haber ölücüleri ile ilgili akademik bir çalışma da yapılmış. Çalışma Donanım Haber ölücülerini “Sanal Cemaat” diye adlandırıyor.

Donanım Haber ölücülerinin ezeli ve ebedi düşmanı Ekşiciler, ekonomi kötüleştikçe kavi bir tevbe-i nasuh ederek fevc fevc Donanım Haber saflarına iltihak ediyorlar... Bazı Ekşiciler, “adamlar aslında haklıymış” diye düşünüyor olmalılar.

Kaynaklar:
http://xn--ekssozluk-xpb.com/ / donanım haber ölücüleri
dergipark.org.tr/en/download/article-file/1304567
sosyalkafa.net/2016/12/29/kapitalizmi-yikabilecek-gucte-cimrilige-sahip-tek-online-topluluk-oluculer/
forum.donanimhaber.com/
wikipedia.org / Donanımhaber
seyler.eksisozluk.com/kapitalizmi-yikabilecek-gucte-cimrilige-sahip-tek-olusum-donanimhaber-oluculeri
(Linkler arızalı)

Nuri N. DOKUZOĞLU 13.11.2021 (Proje 99)