Apple, 614 çalışanını işten çıkaracak

Kaliforniya eyalet yasalarına göre şirketler, toplu işten çıkarmalar öncesinde hem çalışanlarına hem de eyalete 60 gün öncesinden bildirimde bulunması gerekiyor. Buna göre, şimdiye kadar diğer dev teknoloji şirketleri gibi toplu işten çıkarmalar yapmamış olan Apple, 27 Mayıs'tan itibaren 614 çalışanının işine son vereceğini açıkladı.

Apple, 614 çalışanını işten çıkaracak
07 Nisan 2024 - 23:55
Apple, diğer dev teknoloji şirketleri gibi şimdiye kadar toplu işten çıkarmalar yapmamıştı. Ancak firmanın kısa süre önce yasa gereği yaptığı resmi bildirim, 614 kişi ile yolların ayrılacağını gösteriyor. Apple’ın toplu işten çıkarma hamlesi başarısızlıkla sonuçlanan araba projesinin ardından geldi. Bu hamle aynı zamanda Apple’ın pandemiden bu yana yaptığı ilk önemli işten çıkarma oldu. Kaliforniya eyalet yasalarına göre şirketler, toplu işten çıkarmalar öncesinde hem çalışanlarına hem de eyalete 60 gün öncesinden bildirimde bulunması gerekiyor. Apple’ın çalışanları 28 Mart’ta bilgilendirdiği açıklandı. İşten çıkarmalar ise 27 Mayıs’tan itibaren gerçekleştirilecek. Apple, işten çıkaracağı 614 çalışanın sekiz farklı tesiste çalıştığını da bildirdi.

Diğer teknoloji şirketleri son iki yılda işgücünü büyük ölçüde azaltırken Apple istisnalardan biriydi. İnsanların internette daha fazla zaman ve para harcadığı Covid-19 salgını sırasında işe alımlarda büyük bir artış yaşandı ve büyük teknoloji şirketleri hala salgın öncesine göre daha büyük. Yine de büyüme yavaşladıkça şirketler maliyetleri azaltmaya odaklanıyor. Amazon bu hafta başında, bu kez bulut bilişim şirketi AWS'de yeni bir işten çıkarma turu duyurdu. Geçtiğimiz aylarda video oyunu üreticisi Electronic Arts işgücünün yaklaşık %5'ini, Sony PlayStation bölümünde yaklaşık 900 kişiyi işten çıkaracağını, Cisco Systems 4 binden fazla kişiyi işten çıkarmayı planladığını ve Snapchat'in sahibi sosyal medya şirketi Snap de küresel işgücünün %10'unu işten çıkaracağını açıkladı.

CEO Tim Cook, geçen yıl vermiş olduğu demeçte bu yıl binlerce çalışanı işten çıkaran Alphabet, Meta, Microsoft ve Amazon gibi Büyük Teknoloji akranlarının tam tersine Apple'ın büyük işten çıkarmalar için planları olmadığını söylemişti: "Bunu son çare olarak görüyorum ve bu nedenle toplu işten çıkarmalar şu anda üzerinde durduğumuz bir konu değil. İşe alım konusunda son derece ihtiyatlı davranmaya devam ediyoruz. İşe almaya devam ediyoruz, ancak daha önce yaptığımızdan daha düşük bir seviyede.".

Kaynak: Gazete Oksijen, Donanım Haber

YORUMLAR

  • 0 Yorum