NASA, Voyager 1'deki sorunun kaynağını buldu

Kasım ayından beri Voyager 1 ile Dünya arasındaki iletişim kesilmişti. NASA, uzay aracındaki bir bilgisayarın bellek bölümünde meydana gelen bozulmanın sorunun kaynağını olduğunu belirledi. Bu bozulma, Voyager 1'in Dünya'ya anlaşılmaz veriler göndermesine ve Aralık ayında iletişimin tamamen kesilmesine neden olmuştu.

NASA, Voyager 1'deki sorunun kaynağını buldu
07 Nisan 2024 - 23:37

NASA, Voyager 1'de kasımdan beri yaşanan problemin kaynağını buldu. Uzay aracındaki bir bilgisayarın bellek sorunu yaşadığı anlaşıldı. Voyager 1, yıldızlararası uzayı araştırırken kasımda Dünya'ya anlaşılmaz veriler göndermeye başlamıştı ve NASA, 0 ve 1'ler şeklinde gelen verilerin tekrar ettiğini açıklamıştı. Aralıkta ise uzay aracıyla iletişim kaybedilmişti.

Ekip, sorunun Voyager 1'deki bilimsel ve mühendislik verilerini Dünya'ya iletmekten sorumlu olan Uçuş Veri Alt Sistemi'nden kaynaklandığını düşünüyordu. Bu nedenle, 1 Mart'ta farklı bir komut göndererek Voyager 1 ile iletişim kurmaya çalıştılar ve başarılı oldular.

Araştırmacılar, Mart ayındaki bu hamleyle Uçuş Veri Alt Sistemi belleğinin dökümüne ulaştılar ve buradan problemin kaynağını tespit ettiler. NASA, FDS belleğinin yaklaşık yüzde 3'ünün bozulduğunu ve bilgisayarın normal işlemlerini gerçekleştirmesini engellediğini doğruladı.

Ekip, belleğin bir bölümünü depolamaktan sorumlu bir çipin arızalandığından şüpheleniyor. Ancak bu arızanın nedeni henüz bilinmiyor. NASA, iki olası sebep olduğunu belirtiyor: "Çip, uzaydan gelen enerjik bir parçacık tarafından vurulmuş olabilir ya da 46 yılın ardından yıpranmış olabilir."

Voyager 1'in Dünya'ya uzaklığı, sorunların çözülmesini zorlaştırıyor. Uzay aracıyla iletişim kurmak için bir radyo sinyalinin Voyager 1'e ulaşması 22,5 saat sürüyor.

NASA, uzun zaman alsa bile uzay aracının tekrar faaliyete geçebileceğini belirtiyor: "Haftalar veya aylar sürebilir fakat mühendisler, FDS'nin kullanılamaz hale gelmiş bellek donanımı olmadan normal şekilde çalışacak bir yol bulabilecekleri konusunda iyimser. Bu da Voyager 1'in bilim ve mühendislik verilerini tekrar göndermeye başlamasını sağlayacak."

Voyager 1, 1977'de uzaya fırlatıldı ve ilk görevi Güneş Sistemi'ni keşfetmek ve Jüpiter ile Satürn'ü ziyaret etmekti. 2012'de yıldızlararası uzaya giren Voyager 1, Güneş Sistemi'nin dışındaki keşfedilmemiş bölgeye giren insan yapımı ilk nesne oldu. Voyager 2 ise 2018'de yıldızlararası uzaya girdi.

Kaynak: Independent Türkçe


YORUMLAR

  • 0 Yorum