Hint polisi Naksal örgütü ile çatıştı: 29 ölü

Hindistan'da polisin, ülkenin daha çok kuzey ve doğusunda faaliyet gösteren radikal komünist Maocu hareket Naksal'a düzenlediği operasyonda çatışma çıktı. Çatışmada 29 örgüt üyesi öldürüldü.

Hint polisi Naksal örgütü ile çatıştı: 29 ölü
16 Nisan 2024 - 22:21
Hindistan'ın Çatisgar eyaletinde güvenlik güçleri ile Maocu isyancılar (Naksal) arasında çıkan çatışmada 29 kişinin öldüğü bildirildi. Polis tarafından yapılan açıklamada, güvenlik güçlerinin Çatisgar'a bağlı Kanker bölgesinde Maocu isyancılara karşı operasyon düzenlendiği belirtildi. Açıklamada, operasyon sırasında isyancıların yoğun ateşi altında kalan güvenlik güçlerinin, saldırganlara karşılık vermesinin ardından şiddetli çatışma yaşandığı ifade edildi.
 
Çatışmanın yatışmasının ardından bölgede kapsamlı arama yapıldığı bildirilen açıklamada, Maocu isyancılara ait 29 ceset bulunduğu kaydedildi. Açıklamada, çatışmada yaralanan 3 güvenlik görevlisinin hayati tehlikeyi atlattığı, arama sırasında da birçok silah ele geçirildiği bilgisi paylaşıldı. Çatışmanın Çotebetiya bölgesinde bulunan polis karakolu sınırlarındaki ormanlık alanda sürdüğü belirtilen açıklamada, daha fazla isyancının cesedine ulaşılabileceğine işaret edildi.
 
Naksal yıllardır eylem düzenliyor
Çin'in devrimci lideri Mao Zedong'dan ilham alan Maocu isyancılar, 1967'den bu yana Hindistan'ın kuzeyi, doğusu ve merkezindeki birçok eyalette silahlı eylemler yapıyor. İsyancılar, kabile ve yoksulların daha geniş haklara sahip olması için çatıştıklarını ileri sürüyor. Güney Asya Terörizm Portalı verilerine göre, güvenlik güçleri ile Maocu isyancılar arasında çıkan çatışmalarda, 1999'dan bu yana 8 bini sivil 14 binden fazla kişi hayatını kaybetti.

Naksal hareketi
Naksalit veya Naksal, Hindistan'da faaliyet yürüten, genellikle Hindistan Komünist Partisi (Maoist) ile ilişkili olan komünist gerillalara verilen isim. Naksal terimi, adını hareketin başladığı Batı Bengal'da yer alan Naksalbari köyünden alır. 
 
Maocu çizgide faaliyet yürüten aşırı sol siyasete mensup radikal komünistler bu hareketin ana akımını oluşturmaktadır. Kökenleri Hindistan Komünist Partisi'nin (Marksist) 1967 yılındaki bölünmesiyle kurulan Hindistan Komünist Partisi (Marksist-Leninist) adlı partiye kadar uzanır. Bu dönemde Batı Bengal'da yer alan Naksalbari köyünde toplanan parti üyeleri hareketin çekirdek kadrosunu oluşturmuştur.
 
Sonraki yıllarda grup, Hindistan Komünist Partisi'nin desteğini alarak yeraltı grupları oluşturdu ve Chhattisgarh, Orissa, Andhra Pradeş, Telangana gibi bölgelerin kırsal yerleşim merkezlerinde hızla yayıldı. 2006 yılında Hindistan istihbaratına göre Naksalit hareketi, yaklaşık 20.000'i silahlı olmak üzere 50.000 civarında düzenli kadroya sahiptir. 
 
Kaynak: Habertürk, Vikipedi

YORUMLAR

  • 0 Yorum