Çeçenistan'dan müzikte tempo sınırlaması

Çeçenistan Kültür Bakanlığı müziklere "Çeçen zihniyetine uygun" olmaları için tempo sınırlaması getirdi. Uygun aralık 80-116 vuruş aralığı olarak belirtilirken yerel sanatçılara aralığa uygun olmayan şarkıların 1 Haziran'a kadar düzenlenmesi emredildi.

Çeçenistan'dan müzikte tempo sınırlaması
09 Nisan 2024 - 23:12
Rusya'ya bağlı Çeçenistan Cumhuriyeti yetkilileri katı kültürel normlara uymak amacıyla müzik temposuna sınırlamalar getirdi. Çeçenistan Kültür Bakanlığı yaptığı açıklamada "Bundan böyle tüm müzikal, vokal ve koreografik eserler dakikada 80 ila 116 vuruşluk bir tempoya uygun olmalıdır." dedi. Popüler müzik dikkate alındığında nispeten yavaş olan yeni tempo standardı, Çeçenistan Kültür Bakanı Musa Dadayev'in yerel devlet ve belediye sanatçılarıyla yaptığı toplantının ardından duyuruldu. Açıklamaya göre Çeçen lider Ramazan Kadirov, Dadayev'e Çeçen müziğini "Çeçen zihniyetine uygun" hale getirmesi talimatını verdi. Dadayev, "Başka halklardan müzik kültürü ödünç almak kabul edilemez." dedi.
 
Sanatçılara şarkılarını yeniden yazmaları emredildi
Yerel sanatçılara 1 Haziran'a kadar müziklerini değişikliklere uyum sağlayacak şekilde "yeniden yazmaları" emredildi. Kültür Bakanlığı mesajlaşma uygulaması Telegram'da "Aksi takdirde, halka açık performanslarına izin verilmeyecektir." diye yazdı.
 
Popüler ve geleneksel müzikteki birçok tür halihazırda 80-116 tempo (BPM) aralığında. Ancak dünya çapındaki çoğu müzisyenin şarkıları Çeçenistan'daki bu müzik kuralına uymuyor. Politico, müzik listelerini tarayarak hangi şarkıların Çeçenistan'da dinlenemeyeceğini listeledi: 
 
Taylor Swift:
Shake it Off (160 BPM), Lover (69 BPM), Love Story (119 BPM), Look What You Made Me Do (128 BPM), Cruel Summer (170 BPM) ve Bad Blood (170 BPM).
Beyoncé: Run the World (Girls) (127 BPM), Single Ladies (193 BPM), 16 Carriages (127 BPM).
 
Drake:
God's Plan (77 BPM), Headlines (152 BPM) ve Hotline Bing (135 BPM).

Ariana Grande:
Yes, and? (119 BPM), Side to Side (159 BPM), Break up with your girlfriend, i'm bored (170 BPM), God is a woman (145 BPM) ve 7 rings (140 BPM).

Yeni yasağa göre çok hızlı olan çoğu tekno/trance şarkısı ve mambo, salsa ve vals müziği Çeçenistan'da yasak sayılacak. Yasaklanacak diğer hit şarkılar arasında My Heart Will Go On (67 BPM), Miley Cyrus'tan Wrecking Ball (120 BPM) da var. Ayrıca 76 BPM ölçüsündeki Rus milli marşı da yasaklı sayılacak. 
 
Kaynak: Gazete Oksijen 

YORUMLAR

  • 0 Yorum