Çekya'da cumhurbaşkanlığı seçimi 2. tura kaldı

Çekya’da cumhurbaşkanlığı seçiminde hiçbir aday %50'lik oy oranını aşamadı. Petr Pavel, oyların %35’ini alarak seçimi önde bitirdi. 27-28 Ocak’ta yapılacak ikinci tur seçimlerinde, Pavel ve Babis yarışacak.

Çekya'da cumhurbaşkanlığı seçimi 2. tura kaldı
14 Ocak 2023 - 23:06
Çekya’nın yeni cumhurbaşkanını belirlemek için dün başlayan ve bugün yerel saatle 14:00’e kadar süren seçimde 8 aday yarıştı. Sandıkların tamamının açıldığı seçimde, resmi olmayan sonuçlara göre, eski Genelkurmay Başkanı Pavel oyların %35,40’ını alarak seçimi önde tamamladı.

Seçimlerin en çok konuşulan ismi eski Başbakan ve Gayrimemnun Vatandaşlar Hareketi (ANO) Genel Başkanı Andrej Babis ise %35 oy oranıyla ikinci geldi. Adaylardan hiçbiri %50'lik oy oranını aşamadığı için seçim ikinci tura kaldı

İki adayın başa baş yarıştığı seçimde, bir başka iddialı isim eski Rektör Danuse Nerudova ise oyların yaklaşık %14’ünü alabildi. Bu sonuçlara göre, adaylardan hiçbirinin %50’yi aşamaması nedeniyle yeni cumhurbaşkanı ikinci turda belirlenecek.

2. turda Pavel ve Babis yarışacak
27-28 Ocak’ta yapılacak ikinci tur seçimde, Pavel ve Babis yarışacak. Seçimi önde tamamlayan Pavel, yarışı kaybeden 3 adayın kendisini destekleyeceğini açıkladığı için bu isimlere teşekkür etti. Yaklaşık 8 milyon 250 bin seçmenin bulunduğu ülkede, seçime katılım oranı %68 oldu.

Kaynak: TRT Haber

YORUMLAR

  • 0 Yorum