Rami Kışlası kütüphaneye dönüştürüldü

Rami Kütüphanesi açılşında bulunan Cumhur Başkanı Edoğan ''Rami’yi sadece bir kütüphane değil, pek çok faaliyetin de yapabileceği bir kültür merkezi olarak planladık. Buradaki kütüphanemiz, haftanın her günü, günün 24 saati gençlerimiz başta olmak üzere kitap severlere hizmet verecektir. Kullanım alanı 36 bin metrekareyi geçen, peyzaj alan 51 bin metrekareyi bulan yaklaşık 110 bin metrekarelik bir alanda şu andaki yapıya kavuşmuş bulunuyoruz. Kütüphanemizde ilk etapta 2 milyonu aşkın kitap ve 4 bin 200 kişilik kapasiteyle hizmete başlamasından memnuniyet duyuyorum'' dedi.

Rami Kışlası kütüphaneye dönüştürüldü
14 Ocak 2023 - 22:04
Kültür ve Turizm Bakanlığı, Türkiye’nin en büyük kütüphanesi İstanbul Rami Kışlası’nı açtı. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açılışına katıldığı 36 bin metrekare kapalı alanla hizmet verecek olan kütüphane, Central Park ve Hyde Park’a benzetilen 51 bin metrekarelik bir millet bahçesine de sahip.Cumhurbaşkanı Erdoğan açılış öncesi eşi Emine Erdoğan ile birlikte Rami Kütüphanesi’ni gezdi.Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Rami Kütüphanesi Açılış Töreni'nde konuştu.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, ''Kütüphaneye dönüştürdüğümüz Rami Kışlası’nın ülkemizin son 2 buçuk asırlık tarihinde çok önemli bir yeri var. Burası, gıda çarşısına dönüştüğünde burada uzunca bir zaman peynir sattık, sucuk pastırma satışını yaptık. Burada bir geçmişim var. Bu geçmişimizi bir kenara koymak mümkün değil. İzlediğimiz gibi aynı zamanda burası ne haldeydi, hep söyleriz ya nereden, nereye? Böyle bir mezbelelik haldeydi. Top da oynadım. Rami top sahası olduğu zaman. Buralara yabancı değiliz. Bir mazimiz var. Hepsinden öte Sultan 2. Mahmut 1828-1829’daki Osmanlı-Rus savaşının askeri ve idari yönetimini bu kışladan yürütmüştür. Cumhuriyet döneminde de aynı amaçla uzunca bir süre kullanılan kışla daha sonra gıda toptancıları sitesi de dahil farklı biçimlerde değerlendirilmiştir. Zaman içinde ciddi tahribata uğrayan bu abide eseri İstanbul’un en büyük kütüphanesi olarak düzenlemek için yürüttüğümüz çalışmalar nihayet bitti. Rami’yi sadece bir kütüphane değil, pek çok faaliyetin de yapabileceği bir kültür merkezi olarak planladık. Buradaki kütüphanemiz, haftanın her günü, günün 24 saati gençlerimiz başta olmak üzere kitap severlere hizmet verecektir. Kullanım alanı 36 bin metrekareyi geçen, peyzaj alan 51 bin metrekareyi bulan yaklaşık 110 bin metrekarelik bir alanda şu andaki yapıya kavuşmuş bulunuyoruz. Kütüphanemizde ilk etapta 2 milyonu aşkın kitap ve 4 bin 200 kişilik kapasiteyle hizmete başlamasından memnuniyet duyuyorum. Kitap sayımız zaman içinde daha da artacak. Kütüphane bünyesindeki Atatürk İhtisas Kütüphanesi de 25 bin ciltlik külliyatıyla kendi alanında önemli bir ihtiyacı karşılayacaktır. Rami bünyesindeki Yazma Eserler Kütüphanesi de, buraya ayrı bir derinlik katacaktır. Günümüzün olmazsa olmazı dijital kaynaklar da, burada meraklılarıyla buluşacaktır. Bünyesindeki pek çok farklı birimle İstanbul’a kazandırdığımız bu güzel kültür merkezinin restorasyonunda ve dönüşümünde emeği geçen başta Sayın Bakanımız olmak üzere tüm ekibini, mimar, mühendisinden, yüklenici firmaya varıncaya kadar herkesi tebrik ediyorum" diye konuştu.

Kaynak: Hürriyet

YORUMLAR

  • 0 Yorum