ChatGPT doktorlardan 10 kat hızlı rapor hazırlıyor

İsveç ve İsviçre'den araştırmacılar, doktorlarla ChatGPT'nin karşılaştırıldığı bir pilot çalışma yürüttüler. Uzmanlar, raporlar arasındaki farkı ayırt edemezken, ChatGPT'nin benzer kalitedeki raporları oluşturmak için doktorlara kıyasla 10 kat daha az zamana ihtiyacı olduğu belirlendi.

ChatGPT doktorlardan 10 kat hızlı rapor hazırlıyor
29 Mart 2024 - 23:32
İsveç ve İsviçre'den araştırmacılar, insan gücü ile yapay zeka programı ChatGPT'yi hız ve tutarlık açısından karşılaştırdıkları bir pilot çalışma gerçekleştirdiler. Bu çalışmada, 2 ortopedik cerrah tarafından oluşturulan kurgusal vakaların hastane taburcu raporları hem doktorlar tarafından hem de ChatGPT tarafından dolduruldu.

Raporlar, alanında uzman 15 kişilik bir heyete sunuldu. Uzmanlar, raporlar arasındaki farkı ayırt edemezken, doktorların elle hazırladıkları her bir rapor için ortalama 27,8 dakika harcadığı, ChatGPT'nin ise benzer kalitedeki raporu oluşturmak için ortalama 2,9 dakika gerektiği belirlendi. İsviçre'deki Uppsala Üniversitesi Hastanesi'nde ortopedi doktoru olarak çalışan Cyrus Broden, ChatGPT'nin hazırladığı notların genel olarak insan eliyle hazırlananlara benzediğini ancak yapay zekanın insanlardan yaklaşık 10 kat daha hızlı olduğunu belirtti.

Broden, şimdiden bin gerçek hasta kaydını içeren daha geniş kapsamlı bir yapay zeka testine başladıklarını ifade etti. Doktorların evrak yükünün önemine vurgu yaparak, "Yapay zeka ile gelen ilerlemeler sayesinde, sağlık çalışanlarının idari yükü azaltma fırsatları doğuyor. Bu da doktorların hastalarına daha fazla zaman ayırabilmelerini sağlayacak." dedi. Araştırmanın makalesi "Acta Orthopaedica" dergisinde yayımlandı.

Kaynak: Gazete Oksijen

YORUMLAR

  • 0 Yorum