Çin, Sırbistan ile ticaret anlaşması imzaladı

Çin ile Sırbistan, yeni bir ticaret anlaşması imzaladı. Sırbistan yönetimi, Çin'e yaptığı ihracatta uygulanan gümrük vergilerinin yaklaşık %95'inin kaldırılacağını açıkladı.

Çin, Sırbistan ile ticaret anlaşması imzaladı
09 Mayıs 2024 - 16:39
Çin ve Sırbistan, iki ülke arasındaki ekonomik ve siyasi bağları derinleştirecek yeni bir serbest ticaret anlaşmasını Temmuz ayı başında uygulamaya koyacaklarını açıkladı. Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic, yeni anlaşmayla, Çin'e yaptıkları ihracatta büyük oranda gümrük vergisi ödemeyeceklerini açıkladı.

"Paylaşılan Gelecek" adı verilen kapsamlı Sırbistan - Çin ortaklığının bir parçası olan anlaşma, Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vučić ve beş yıl aradan sonra ilk kez Avrupa'yı ziyaret eden Çin Devlet Başkanı Şi Cinping tarafından, Çarşamba günü Belgrad'da düzenlenen ortak basın toplantısında duyuruldu. Vučić anlaşmanın Sırbistan'ın "geleceğini garanti altına alacağını" ve "önümüzdeki beş ila on yıl içinde elmadan sığır etine" kadar ülkenin Çin'e yaptığı ihracatın neredeyse %95'ine uygulanan gümrük vergilerinin kaldırılacağını söyledi.

Çin ayrıca; altyapı, imalat, enerji ve teknoloji alanlarında büyük yatırımlar çekmeye çalışan bir başka Avrupalı muhafazakâr lider olan Macaristan Başbakanı Viktor Orbán ile de derin bağlar paylaşıyor. Şi Cinping, Avrupa gezisinin son ayağı için Çarşamba gününden Cuma gününe kadar Macaristan'da olacak.

Kaynak: Euronews Türkçe

YORUMLAR

  • 0 Yorum