Eğriboz'da Antik Yunan Tapınağı keşfedildi

Yunanistan'ın Eğriboz Adası'nda altun, gümüş ve mercandan yapılmış mücevherlerle dolu 2 bin yıllık tapınak keşfedildi. Tapınak, içinde muhtemelen ibadet edenlerin sunak olarak kullandığı bir dizi yapılara da ev sahipliği yapmış.

Eğriboz'da Antik Yunan Tapınağı keşfedildi
19 Ocak 2024 - 21:22
Arkeologlar Yunanistan'da altun ve mücevherlerle dolu 2 bin yıllık bir tapınağı ortaya çıkardı. MÖ 7. yüzyıla tarihlenen yaklaşık 30 metrelik yapı, 50 araştırmacıdan oluşan bir ekip tarafından 2023'te ortaya çıkarıldı.

Yunanistan Kültür Bakanlığı: "Antik tapınağın kazılması çok çeşitli adakları gün ışığına çıkardı: Korint kaymaktaşı, Attika vazoları ve yerel üretim ritüel testilerinin yanı sıra altun, gümüş ve mercan gibi değerli malzemelerden yapılmış mücevherler."

Tapınağın içinde muhtemelen ibadet edenlerin sunak olarak kullandığı bir dizi yapı da keşfedildi.



At nalı şeklindeki sunağın en eşsiz tasarıma sahip olduğunu ve kömürleşmiş kemikler bakımından zengin olan kalın kül tabakaları, sürekli kullanıldığını gösteriyor.

Bakanlık, "Bunlardan bazılarının tapınaktan önceye ait olma ihtimali elenemez. At nalı sunağının ilk kullanıldığı katmanda MÖ 8. yüzyılın sonuna tarihlenen çömlekler bulundu."

Araştırmacılar en eski bölümlerden olduğunu düşündükleri bazı kısımlarda boğa ve koçun betimlendiği, Geometrik Dönem'e ait bronz figürinler keşfetti. Alan genel olarak tarihin, tapınağın kendisinden bile daha derinlerine uzanırken test kesitleri, MÖ 9. yüzyıla kadar uzanan yapı kalıntılarını gösteriyor.

Açıklamada, "Bu katmanların en eskilerinin araştırılmasına henüz başlanmasına rağmen ilk keşifler, tarikatın köklerinin Miken döneminin sona ermesinden sonraki yüzyıllara dayandığına işaret ediyor." diye belirtildi.

2015'te Yunanistan'ın güneyinde 3 bin 500 yıllık bir savaşçı mezarı bulunmuş ve mezardan som altun yüzükler, incelikle yapılmış kılıçlar, ince dişli fildişi taraklar ve binden fazla değerli taş boncuk çıkmıştı. Bakanlık bu hazineyi, "Yunanistan'da 65 yıldır keşfedilen en önemli hazine." diye nitelendirmişti.

Kaynak: Independent Türkçe

YORUMLAR

  • 0 Yorum