UNICEF: "Gazze'de 20 bin bebek 'savaşa' doğdu"

Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF), Gazze'de, savaşın başladığı 7 Ekim'den beri 20 bin bebek doğduğunu açıkladı.

UNICEF: "Gazze'de 20 bin bebek 'savaşa' doğdu"
19 Ocak 2024 - 21:03
Birleşmiş Milletler (BM) Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF), İsrail saldırıları altındaki Gazze'de, savaşın başladığı 7 Ekim'den beri yaklaşık 20 bin bebeğin dünyaya geldiğini bildirdi. UNICEF, Gazze Şeridi'ni "dünyada çocuk olmak için en tehlikeli yer" olarak tanımlıyor.

UNICEF Sözcüsü Tess Ingram, BM Cenevre ofisinde toplanan gazetecilere Umman'dan yaptığı açıklamada, İsrail saldırıları nedeniyle yerle bir olan kentte, savaşın başından bu yana yaklaşık 20 bin çocuğun doğduğunu söyledi. "Bu, her 10 dakikada bir, bu korkunç savaşta bir bebeğin doğduğu anlamına geliyor." diyen Ingram, "Anne olmak, kutlanacak bir an olmalı ama Gazze'de bu, cehenneme teslim edilen bir başka çocuk demek. Bazı anneler kan kaybından ölürken yeni doğan bebeklerin acı çektiğini görmek geceleri hiçbirimizi uyutmamalı." sözleriyle anne ve çocukların içinde bulunduğu duruma dikkati çekti. 

Gazze Şeridi'ni ziyaret ettiğini aktaran Ingram, "kaosun ortasında kaldığını" belirttiği Filistinli kadınlarla yaptığı görüşmeleri anlattı. Meşal adlı Filistinli bir kadınla görüştüğünü aktaran Ingram, "Evleri bombalanmış ve eşi de birkaç gün boyunca enkaz altında kalmış. Kendisi bu sırada hamileymiş ama bebeği artık hareket etmez olmuş. (Görüştüğümüzde) aradan bir ay geçmişti, bebeğinin de öldüğünü söylüyordu ama hala tıbbi bakım bekliyordu." dedi ve "Meşal bana, bir bebeğin bu kabusun içinde doğmamasının en iyisi olduğunu söyledi." diye ekledi.

Ingram ayrıca, son 8 hafta içinde 6 ölü kadına acil sezaryen yaptığını söyleyen Vebda isimli bir hemşirenin de hikayesini anlattı. "Filistinli anneler doğum öncesinde, doğum sırasında ve sonrasında yeterli tıbbi bakıma, beslenmeye ve korunmaya erişimde akıl almaz zorluklarla karşılaşıyor." diyen UNICEF Sözcüsü, "Gazze'deki hamile kadınların ve yeni doğanların durumu inanılır gibi değil ve bu durum yoğunlaştırılmış ve acil eylemler gerektiriyor." şeklinde konuştu. 

Halihazırda Gazze'deki bebek ölüm oranının bilinmediğini söyleyen Tess Ingram, "Ancak şu anda çocukların bombalar ve mermilerin yanı sıra insani kriz nedeniyle de öldüğünü söyleyebiliriz." dedi. UNICEF, yaptığı açıklamalarda, Gazze Şeridi'ni "dünyada çocuk olmak için en tehlikeli yer" olarak tanımlıyor ve kentteki çocukların hayat kurtaran desteğe ihtiyacının olduğunu belirtiyor.

Kaynak: Euronews Türkçe

YORUMLAR

  • 0 Yorum