Fransa'da otelin altından 640 yıllık kale çıktı

Fransa'nın batısındaki Vannes bölgesinde, 14. yüzyıla ait bir kale kalıntısı keşfedildi. Brittany Dükü IV. John tarafından 1380'lerde inşa edilen kalede, dükün kaldığı ev, kalın duvarlar, merdivenler ve bir hendek bulunduğu açıklandı. Günlük yaşamı yansıtan çeşitli eşyaların yanı sıra, oradaki nem oranının tahta eşyaları dahi koruduğu belirtildi.

Fransa'da otelin altından 640 yıllık kale çıktı
01 Nisan 2024 - 23:42
Fransa'nın batısındaki Vannes bölgesinde, yakın zamana kadar faaliyet gösteren Hotel Lagorce'un avlusunda 14. yüzyıldan kalma bir kaleye ait kalıntılar bulunduğu açıklandı. Adı Château de l'Hermine olarak bilinen kale, 1380'lerde Brittany Dükü IV. John tarafından yaptırılmıştı.

Ulusal Önleyici Arkeolojik Araştırma Enstitüsü (INRAP), geçen yıl yapılan kazılarda kalenin kalıntılarının ne kadar iyi korunduğunu gören arkeologların şaşkınlığını belirtti. 26 Mart'ta yayımlanan basın bildirisinde, kalede dükün kaldığı evin, kalın duvarların, birden fazla merdivenin ve bir hendek bulunduğu açıklandı.



Ayrıca, kalede günlük hayatı yansıtan kıyafetler, asma kilitler, sikkeler, mutfak aletleri ve mücevheratın da keşfedildiği bildirildi. Nem oranının bölgedeki tahta eşyaları dahi koruduğu vurgulandı.

INRAP'ın açıklamasında şu ifadeler de yer aldı: "İnşaatın tek seferde tamamlanmış olması, kullanılan finansal ve insani kaynakların önemini gösteriyor. Kalıntılar, IV. John'un dönemin en iyi mühendisleri ve zanaatkarlarını bir araya getirdiğini gösteriyor."

Brittany, 10. ve 16. yüzyıllar arasında bir feodal devletti ve Vikinglerin bölgeden kovulmasının ardından kurulmuştu. IV. John, 1365 yılında iktidara gelmiş ve aynı zamanda ev olarak kullandığı birçok kale inşa ettirmiştir.



IV. John'un torunu II. Francis, düklüğün merkezini Vannes'dan taşıdığı zaman Château de l'Hermine yalnızca yaklaşık yüz yıl kullanıldı. Kaleye ait plan, 2021'de başlatılan çalışmalar sonucunda tam olarak anlaşılabilmiştir.

Kalenin 42 metre uzunluğunda ve 17 metre genişliğinde olduğu, duvarlarının 5,5 metre kalınlığında olduğu belirtildi. Ayrıca, üç veya dört kat yüksekliğindeki drenaj boruları ve tuvaletler de keşfedilenler arasındadır.

Kaynak: Independent Türkçe

YORUMLAR

  • 0 Yorum