G. Kore'nin savaş jeti projesinde casusluk şüphesi

Güney Kore polisi, ''KF-21'' savaş uçağıyla ilgili teknik bilgilerin sızdırıldığı şüphesiyle Güney Kore Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi (KAI) merkezine baskın düzenledi. Soruşturmada, uçağın geliştirme projesinde çalışan Endonezyalı mühendisler casusluk yapmakla suçlanıyor.

G. Kore'nin savaş jeti projesinde casusluk şüphesi
16 Mart 2024 - 12:21
Güney Kore polisi, Güney Kore Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi (KAI) merkezine baskın düzenledi. ''KF-21'' savaş uçağıyla ilgili teknik bilgilerin sızdırıldığı şüphesiyle başlatılan soruşturmada, uçağın geliştirme projesinde çalışan Endonezyalı mühendisler casusluk faaliyeti yapmakla suçlanıyor.

Güney Kore, daha önce şüphelenilen Endonezyalı mühendisler hakkında soruşturma başlatıp, bu kişilere yurt dışına çıkış yasağı koymuştu. KAI’de görevli Endonezyalı mühendislerin, “KF-21″lerin geliştirilmesine ilişkin verileri USB bellekte depoladıkları şüphesiyle başlatılan soruşturma 2 Şubat’tan bu yana sürüyor.

İstihbarat servisi ve Emniyet Müdürlüğü tarafından yürütülen ortak soruşturmada, Endonezyalı mühendislerin teknoloji hırsızlığı yaptığı suçlaması inceleniyor. Güney Kore, 2032’e kadar Hava Kuvvetleri envanterine 120 adet “KF-21” uçağı sağlamak amacıyla bu yılın sonlarına doğru üretime başlamayı planlıyor. KAI tarafından geliştirilen “KF-21”, Güney Kore'nin filosunda bulunan ABD yapımı F-35'e göre alternatif olacak şekilde tasarlandı.

Güney Kore’nin savaş uçağı üretim projesine Endonezya’da destek veriyor. Endonezya Dışişleri Bakanlığı’nın bir sözcüsü geçen ay basına yaptığı açıklamada, ortaya atılan iddialarla ilgili kanıt topladığını bildirmişti. Sözcü, “KF-21”in her iki ülke için de “stratejik bir proje olduğunu” belirterek birlikte işbirliğiyle ortaya çıkacak her türlü sorunu çözeceklerini söylemişti. Güney Kore ve Endonezya, 2022'de ortak savaş uçağının finansmanı konusunda ortaya çıkan anlaşmazlığı çözdükten sonra savunma sanayi alanında işbirliğini geliştirme kararı almıştı.

Kaynak: Euronews Türkçe

YORUMLAR

  • 0 Yorum