G20: "Gazze krizinde tek yol iki devletli çözüm"

G20 ülkeleri, Brezilya'da yapılan G20 Dışişleri Bakanları Toplantısı'nda, Gazze'de barış için tek yolun "iki devletli çözüm" olduğu mesajını verdi.

G20: "Gazze krizinde tek yol iki devletli çözüm"
23 Şubat 2024 - 21:03
G20 ülkelerinin dışişleri bakanları, Brezilya'nın ev sahipliğinde toplandı. G20 Dışişleri Bakanları Toplantısı'nda Gazze'deki savaşı ve çatışmaların Orta Doğu'ya yayılma riski, ele alınan konuların başında geldi. Toplantıya katılan bütün taraflar İsrail - Filistin ihtilafında barışa giden çek yolun iki devletli çözüm olduğu üzerinde görüş bildirdi.

Ev sahibi Brezilya'nın Dışişleri Bakanı Mauro Vieira, 2 gün süren toplantının kapanışında yaptığı açıklamada, "Çatışmanın sona ermesinin tek yolunun iki devletli çözüm olduğunu düşünüyoruz." dedi. "Birçok" ülkenin İsrail'in Refah'taki askeri saldırısını eleştirdiğini belirten Vieira, G20'nin tüm üyelerinin Gazze'deki savaş ve çatışmanın Orta Doğu'ya yayılma riskine ilişkin endişelerini dile getirdiklerini de sözlerine ekledi.

Avrupa Birliği'nin Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell de toplantıda iki devletli bir çözümün gerekliliği konusunda görüş birliği olduğunu ve bu görüşün çatışmaya değinen her konuşmacı tarafından desteklendiğini belirtti. "Filistinliler kendi devletlerini kurmak için net bir siyasi perspektife sahip olmadıkça barış olmayacak. İsrail için sürdürülebilir bir güvenlik olmayacak." diyen Borrell, Filistin'in çözümün bir parçası olması gerektiğini yeniden vurguladı.

Kaynak: Euronews Türkçe

YORUMLAR

  • 0 Yorum