Hindistan, Myanmar sınırına tel örgü çekiyor

Hindistan hükümeti, yasadışı geçişleri ve kaçakçılığı önlemek amacıyla Myanmar ile olan 1.610 km'lik sınırına tel örgü çekme kararı aldı. 

Hindistan, Myanmar sınırına tel örgü çekiyor
27 Mart 2024 - 22:08
Hindistan, "kaçakçılık ve diğer yasa dışı faaliyetleri önlemek" amacıyla komşusu Myanmar ile olan 1.610 km'lik sınırına tel örgü çekecek. Hint hükümet yetkilileri, kolaylıkla geçilebilen sınır hattının, Hindistan'ın Myanmar sınırında yer alan Manipur eyaletindeki gergin durumu daha da kötüleştirdiği uyarısında bulunuyor.

Hükümet gelecek 10 yılda tamamlanacak işleme 3,7 milyar $ ayırmayı planlıyor. Yeni Delhi, sene başında "ulusal güvenlik" ve "kuzeydoğu bölgesinin demografik yapısını korumak" amacıyla Myanmar sınırına tel örgü çekeceğini bildirmişti. Keza Hindistan, askeri darbe sonrası cunta tarafından yönetilen ülkeyle on yıllardır devam eden vizesiz dolaşım politikasına da son verileceğini açıklamıştı.

Adını vermek istemeyen bir Hintli kaynağa göre ilgili hükümet komitesi, tel örgü çekilmesi için gereken bütçeyi onayladı. Ancak bütçenin Başbakan Narendra Modi ve kabine tarafından da onaylanması gerekiyor. Üst düzey Hint yetkililerden oluşan komite, ayrıca çit boyunca paralel yollarla birlikte askeri üsleri sınıra bağlayan bin 700 km'lik besleyici yollar inşa edilmesini de kabul etti.

Myanmar'dan, Hindistan'ın planına dair henüz bir değerlendirme gelmedi. Bununla birlikte, bu bir ulusal sınır meselesi olduğu için Myanmar'ın resmi açıklama yapması bekleniyor. Myanmar'da 2021 yılında gerçekleşen askeri darbeden bu yana binlerce sivil ve yüzlerce asker Hindistan tarafına kaçtı. Bu durum, çatışmaların Hindistan'a sıçrama riski nedeniyle Yeni Delhi'yi alarma geçirdi. 

Hintli hükümet yetkilileri, rahat geçilebilen sınır hattının, Hindistan'ın Myanmar sınırında yer alan Manipur eyaletindeki gergin durumu daha da kötüleştirdiği uyarısında bulundu. Manipur son bir yıldır, Myanmarlı Chin kabilesi ile aynı soydan gelen iki etnik grup arasında çatışmalara sahne oluyor.

Kaynak: Euronews Türkçe

YORUMLAR

  • 0 Yorum