İngiltere'de dünyanın en eski fosil ormanı bulundu

Cambridge ve Cardiff Üniversiteleri araştırmacıları, İngiltere'nin güneybatısındaki falezlerde keşfedilen dünyanın en eski fosilleşmiş ormanındaki Kalamopiton adlı ağaçların, dünyanın en eski ağaçları olduğunu belirledi. 419-358 milyon yıl öncesine ait fosiller, o döneme ait çevresel değişiklikleri gözler önüne seriyor.

İngiltere'de dünyanın en eski fosil ormanı bulundu
09 Mart 2024 - 00:10
İngiltere'nin güneybatı kıyılarındaki falezlerde, bilim insanları dünyanın bilinen en eski fosilleşmiş ormanını keşfettiklerine inanıyor. Fosilleşmiş orman, Somerset bölgesindeki Minehead'deki yüksek rakımlı kumtaşı falezlerinde bulunuyor.

Cambridge ve Cardiff Üniversiteleri'nden araştırmacılar, bulgularının Britanya'daki en eski fosilleşmiş ağaçları ve dünyanın bilinen en eski ağaçları olduğunu iddia ediyor. Kalamopiton adlı ağaçlar, palmiye ağaçlarını andırıyor ve günümüzdeki ağaçların "prototipi" olarak tanımlanan ağaçlardan en büyükleri 2 ila 4 metre uzunluğunda.



Araştırmacılar, bitki fosillerini, kalıntılarını, ağaç gövdesi fosillerini ve kök izlerini içeren çeşitli bulgular elde ettiler. Fosiller, ağaçların çevreyi nasıl şekillendirdiklerini ve yüz milyonlarca yıl önce nehir yataklarını ve kıyı şeritlerini nasıl dengede tuttuklarını ortaya koyuyor.

Cardiff Üniversitesi Dünya ve Çevre Bilimleri Fakültesi'nden Dr. Christopher Berry, "30 yıldır bu tür ağaçları araştırıyorum ve ağaç gövdelerinin fotoğraflarını ilk gördüğümde ne olduklarını anladım." diyor ve ekliyor: "Evime bu kadar yakın bir yerde görmek harikaydı. Ancak en önemli bulguları, ilk kez bu ağaçları büyüdükleri yerlerde görmek verdi."

Doğal Tarih Müzesi'nde bitki fosilleri uzmanı olan Dr. Paul Kendrick, ağaçların o dönemde nasıl birlikte büyüdüğüne dair ipuçlarının önemli olduğunu vurguluyor. Araştırmacılar, fosil ormanın ABD'nin New York eyaletindekilerden yaklaşık 4 milyon yıl daha eski olduğunu söylüyor.



Fosil orman, Devon ve Somerset kıyılarındaki Hangman Kumtaşı Formasyonları'nda bulundu ve yaşamın karaya doğru genişlediği 419 ila 358 milyon yıl önceki Devoniyen dönemine ait. Araştırmacılar, bulunan alanın o dönemde, İngiltere'ye değil, Almanya ve Belçika'da bulunan yarı kurak bir bölgeye benzediğini belirtiyor.

Cambridge Üniversitesi Dünya Bilimleri Fakültesi'nden Prof. Neil Davies, "Bu oldukça garip bir ormandı. Bugün gördüklerimiz gibi değildi. Ağaçların altında yerde ormanaltı bitkiler yoktu ve çim henüz görünmemişti. Ancak bu yoğun ağaçlardan düşen ince dalların çevre üzerinde büyük bir etkisi oldu." diyor.

Kaynak: BBC Türkçe
 

 

YORUMLAR

  • 0 Yorum