Novo Nordisk, zayıflama hapı çıkaracak

Daha önce "Wegovy" isimli kilo verdiren iğne üreten Danimarkalı ilaç üreticisi Novo Nordisk, şimdi de zayıflama hapı çıkarmaya hazırlanıyor. Hastalar, 12 hafta sonunda kilolarının yaklaşık %13,1'ini verebilir. Amikretin, GLP-1 olarak bilinen bağırsak hormonunu hedef alarak iştahı bastırıyor ve açlığı etkileyen amilin adında pankreas hormonunu da hedef alıyor.

Novo Nordisk, zayıflama hapı çıkaracak
09 Mart 2024 - 02:20
Danimarkalı ilaç üreticisi, daha kullanışlı ve potansiyel olarak daha ucuz haplar da dahil olmak üzere obezite için yeni nesil tedaviler geliştirerek satış rekorları kıran zayıflama ilacı Wegovy'nin başarısından yararlanmak için uğraş veriyor.

Novo Nordisk CEO'su Lars Fruergaard Jorgensen, hap kullanan hastaların 12 hafta sonra kilolarının yaklaşık %13,1'ini kaybettiğini söyledi. Bu, aynı süre sonunda Wegovy kullananlarda görülen %6'lık kilo kaybını aşıyor. Bu aynı zamanda zayıflama haplarının potansiyeli konusunda artan heyecana da katkıda bulunuyor.

Hastalar için kolaylık sağlamasının yanı sıra haplar, kilo verme enjeksiyonlarını rahatsız eden bazı tedarik kısıtlamalarını hafifletmeye yardımcı olabilir. Wegovy, benzer ilaçlarla birlikte, hastaların zaman içinde önemli ölçüde kilo vermelerine yardımcı olma kabiliyeti nedeniyle geçtiğimiz yıl talepte artış gösterdi ve zaman zaman yok satmaya başladı.

Jorgensen CNBC'ye verdiği demeçte, "Gelecekte obezite karşıtı tedavilerin farklı segmentleri olacağına ve farklı hastaların farklı tercihleri olacağına inanıyoruz" dedi ve sözlerini şöyle sürdürdü: "Bazıları enjekte edilebilir bir ilacı tercih edecek ve biz gerçekten de bir kez hap alabildiğimizde bunun çok uygun bir teklif olacağına inanıyoruz."

Ancak bu haplar yakın zamanda piyasaya çıkmayacak. Şirket Perşembe günü yaptığı açıklamada, amikretin üzerinde bir orta aşama denemesinin bu yılın 2. yarısında başlayacağını ve sonuçların 2026'nın başlarında beklendiğini söyledi.

Novo Nordisk'in geliştirme başkanı Martin Holst Lange, Cuma günü Reuters ile yaptığı ayrı bir röportajda, şirketin bu 10 yıl içinde amikretini piyasaya sürebileceği konusunda rahat olduğunu söyledi.

Amikretin, GLP-1 olarak bilinen Wegovy'nin taklit ettiği aynı bağırsak hormonunu hedef alarak iştahı bastırıyor. Ancak amikretin aynı zamanda açlığı etkileyen amilin adlı bir pankreas hormonunu da hedef alıyor.

Novo Nordisk'in ABD'de işlem gören hisseleri, şirketin verileri açıklamasının ardından Perşembe günü %8,3'e kadar yükseldi ve geçen yılki %68'lik kazancını daha da artırdı. 

Kaynak: Gazete Oksijen

YORUMLAR

  • 0 Yorum