İran, Türkiye'den kaçırdığı Habib Chaab'ı idam etti

İsveç vatandaşı da olan İranlı Habib Chaab Türkiye'ye geldiğinde İran İstihbaratı tarafından kaçırılmıştı. Chaab Nidal Hareketi'nin lideri olmak ve terörist faaliyetler yapmaktan suçlu bulundu. Chaab, idam edildi.

İran, Türkiye'den kaçırdığı Habib Chaab'ı idam etti
06 Mayıs 2023 - 19:46
Türkiye’den İran’a kaçırılan ve İsveç vatandaşlığı da bulunan rejim muhalifi Habib Chaab idam edildi. Chaab’a "terörizm" suçundan verilen idam cezası bugün infaz edildi.

İsveç’ten Türkiye’ye geldiği sırada kaybolan Habib Chaab, Ekim 2020’de Tahran’da mahkemede yargılanırken ortaya çıkmıştı. Chaab’ın İran istihbaratı tarafından Van üzerinden kaçırıldığı belirlenirken Türkiye’de 11 kişi tutuklanmıştı. Tahran’daki yargılamanın ardından "Nidal Hareketi adlı bir isyancı grubun oluşumu, yönetimi ve liderliği yoluyla yeryüzünde bozgunculuk yapmak ve Huzistan eyaletinde çok sayıda terörist operasyon tasarlamak ve yürütmekle" suçlanan Chaab idam cezasına çarptırılmıştı.

İranlı yetkililer Chaab’ı 2005’den bu yana sırasıyla İsrail ve İsveç istihbarat teşkilatları koruması altında saldırılar düzenlemekle suçladı. İran devlet televizyonu Chaab’ın 2018’de Huzistan eyaletinin başkenti Ahvaz’da bir askeri geçit törenine düzenlenen ve 25 kişinin ölümüne ve yaklaşık 250 kişinin yaralanmasına neden olan saldırının sorumluluğunu üstlendiği bir video yayınlamıştı. 

Görüntülerde Chaab, Suudi istihbarat servisleriyle çalıştığını itiraf ediyor. Ancak İran dışındaki hak örgütleri, bu tür itirafların "baskı altında" yaptırıldığını söylüyor. Aralarında Uluslararası Af Örgütü’nün de bulunduğu örgütlere göre, İran her yıl Çin hariç diğer tüm ülkelerden daha fazla kişiyi idam ediyor. En son Ocak'ta İngiliz vatandaşı da olan eski bir İranlı yetkili Alireza Akbari, Londra için casusluk yapmaktan suçlu bulundu ve idam edildi.

Kaynak: Diken

YORUMLAR

  • 0 Yorum