Japon ekonomisi yılın ilk çeyreğinde %1,8 küçüldü

Japonya Kabine Ofisi (Kantei), ilk çeyreğe ilişkin gayrisafi yurt içi hasıla (GSYH) nihai verilerini açıkladı. Buna göre, Kantei mayısta öncü verilerle ilk çeyreğe ilişkin GSYH büyüme verisini %1,8 daralma olarak açıkladı. Daha önce bu veri %2 olarak açıklanmıştı ancak sonradan %1,8 olarak revize edildi.

Japon ekonomisi yılın ilk çeyreğinde %1,8 küçüldü
10 Haziran 2024 - 10:38

Japonya Kabine Ofisi (Kantei), ilk çeyreğe ilişkin gayrisafi yurt içi hasıla (GSYH) nihai verilerini açıkladı. Buna göre, Japon ekonomisi bu yılın ocak-mart döneminde %1,8 küçüldü. GSYH'de ilk çeyrekte %1,9 daralma bekleniyordu. Daha önce bu veri %2 olarak açıklanmıştı ancak sonradan %1,8 olarak revize edildi. Revizyon, söz konusu dönemde şirketlerin sermaye harcamaları ve stok verilerinde yapılan yukarı yönlü güncellemeden kaynaklandı.

Harcamalar kısıldı, mallar birikti
Söz konusu veriler, ilk çeyrekte hem Japon tüketicilerin ve hem de şirketlerin harcamalarını kıstığını ve son yılların en güçlü enflasyon trendinin harcamaları reel olarak azaltmaya devam etmesi nedeniyle depolarda satılmamış malzemelerin biriktiğini gösterdi. GSYH, ihracat ve özel tüketimin bir önceki çeyreğe göre azalması nedeniyle negatif bölgede kaldı. Söz konusu dönemde özel sektör harcamalarındaki düşüş %0,8'den %0,4’e revize edildi. Japon ekonomisinin yarısından fazlasını oluşturan özel tüketim %0,7 düşüş göstererek, gerilemesini art arda dördüncü çeyreğe taşıdı. Net ihracat toplam GSYH'den 0,4 puan düşürürken, stoklar büyümeye 0,3 puan katkı sağladı.

Kaynak: Dünya Gazetesi


YORUMLAR

  • 0 Yorum