Kronik migreni önleyici yeni tedavi: Atogepant

İngiltere'de migren için önleyici tedavi olarak atogepant tipi haplar NHS kapsamında kullanılmaya başlanıyor. Bu ilaç, kronik ve epizodik migren hastaları için etkili bir önleyici tedavi seçeneği sunuyor. Atogepant, migren tedavisi için tasarlanan anti-CGRP ilaçların yeni bir türü olarak CGRP proteini reseptörünü bloke ederek etkili oluyor.

Kronik migreni önleyici yeni tedavi: Atogepant
11 Nisan 2024 - 21:53

Bir tür hap olan atogepant, İngiltere'de Ulusal Sağlık Hizmetleri (NHS) kapsamında migren için önleyici tedavi olarak kullanılmaya başlanıyor. Bu ağızdan alınan ilaç, kronik ve epizodik migren hastaları için önleyici tedavi sunan ilk ilaç olacak ve kısa sürede hastalara verilmesi bekleniyor. 

Sağlık uzmanlarına göre, İngiltere'de yaklaşık 170 bin kişi bu yeni tedavi yönteminden yararlanabilir. Migren, şiddetli baş ağrıları ve beraberinde yorgunluk, ışığa hassasiyet ve konuşma güçlüğü gibi belirtilerle kendini gösteren bir hastalık. NHS'in verilerine göre, İngiltere'de yaklaşık 6 milyon migren hastası bulunuyor. Kadınlar, erkeklere göre migrene daha yatkın.

Atogepant tipi ilaçlar, kronik ve epizodik migren için önleyici tedavi sunuyor. Yeni ilaç, diğer tedavilere yanıt vermeyenler veya iğne olamayanlar için tavsiye edilecek. 

NICE (National Institute for Health and Care Excellence), yetişkinler üzerinde yapılan deneme sürecinde ilacın etkili olduğunu belirledi ve ilacın NHS kapsamında kullanılmasını tavsiye etti.

"Gepant" grubunda yer alan ilaçlar, birkaç yıldır test edilmekte ancak henüz yaygın kullanıma sunulmamıştır. Atogepant, migren tedavisi için tasarlanan anti-CGRP ilaçların yeni bir türü olarak CGRP proteini reseptörünü bloke eder. Bu ilaçların eski tedavi yöntemlerine göre daha az yan etkisi olduğu belirtiliyor.

Atogepant'a benzer olan rimegepant da İngiltere ve İskoçya'da bazı hastalara verildi. Brighton'dan Deborah Sloan, ilacı alan hastalardan biri. 40 yıl boyunca kronik migren ağrısı yaşayan Sloan, bu ilaç sayesinde hayatının normale döndüğünü belirtti. Ancak ilaca erişimde uzun bekleme listeleri nedeniyle, öncelikle ücretli şekilde bu ilaca ulaşmak zorunda kaldı.

Kaynak: BBC Türkçe


YORUMLAR

  • 0 Yorum