Londra'da 2000 yıllık Roma yatağı keşfedildi

Arkeologlar, İngiltere'nin başkenti Londra'nın merkezinde, antik Roma döneminden kalma yüksek kaliteli meşeden yapılmış bir yatak keşfetti. Keşifte yatağın yanı sıra boncuklar, cam bir şişe ve yenilmiş bir gladyatörün resmiyle süslenmiş bir lamba gibi çeşitli kişisel eşyalara da rastlandı.

Londra'da 2000 yıllık Roma yatağı keşfedildi
08 Şubat 2024 - 20:29
Arkeologlar, İngiltere'nin başkenti Londra'nın merkezinde antik Roma döneminden kalma bir yatak keşfetti. Yüksek kaliteli meşeden yapılmış mezar yatağı, Londra Arkeoloji Müzesi'nden (MOLA) bir ekip tarafından Holborn Viyadüğü yakınlarında, modern caddenin altı metre altında bulundu. MOLA, yatağı "inanılmaz derecede nadir" olarak tanımlıyor ve Britanya'da şimdiye kadar keşfedilen ilk eksiksiz mezar yatağı olduğunu belirtiyor. 

Başkent Londra'da daha önce üç adet iyi korunmuş Roma döneminden kalma ahşap tabut bulunmuştu. Bu keşfin önemi, nadir bulunmasının çok ötesine uzanıyor. Roma defin uygulamaları, toplumsal hiyerarşi ve antik işçilik hakkında değerli bilgiler veriyor. 

MOLA'dan yapılan açıklamada, "Bunun muhtemelen öbür dünyada kullanılmak üzere bir mezar eşyası olarak tasarlandığını düşünüyoruz. Roma İmparatorluğu'nun dört bir yanındaki mezar taşlarında, ölen kişinin bir kanepeye ya da yatağa uzanmış ve sanki hayattaymış gibi yemek yerken resmedildiği oymalar görülür." denildi. 

Yatak, karmaşık bir şekilde oyulmuş ayaklara ve küçük ahşap mandallarla sabitlenmiş eklemlere sahip. Yatak, yirmili yaşlarının sonunda ya da otuzlu yaşlarının başında olduğu tahmin edilen yüksek statülü bir Romalı erkeğin mezarına yerleştirilmeden önce parçalara ayrılmış. Roma dönemine ait ahşap eserler çürüme nedeniyle İngiltere'de nadiren bulunur, ancak 2.000 yıllık mobilya River Fleet'in nemli çamuru sayesinde izole kalabilmiş. MOLA'da proje sorumlusu olarak görev yapan Heather Knight, "Karşılaştığımız koruma düzeyi ve özellikle de bu kadar çok sayıda ahşap buluntunun ortaya çıkarılması bizi gerçekten şaşırttı." dedi. 



Arkeologlar yatağın yanı sıra boncuklar, cam bir şişe ve yenilmiş bir gladyatörün resmiyle süslenmiş bir lamba gibi çeşitli kişisel eşyalar da keşfetti. Süslü lambanın Roma işgalinin en erken dönemine, MS 43 ila 80 yılları arasına ait olduğu düşünülüyor. Keşifte bulunan eserlerin sergilenmesi bekleniyor.

Kaynak: Euronews Türkçe

YORUMLAR

  • 0 Yorum