Onbinlerce EYT'li vatandaşa hala maaş bağlanmadı

EYT düzenlemesi kapsamında 3 Mart'tan beri 1,9 milyon kişi emeklilik başvurusu yaptı. SGK yılda ortalama 450 bin civarında emeklilik işlemini tamamlıyor. Seçim öncesinde Çalışma Bakanı Vedat Bilgin Mayıs'ta yaptığı açıklamada, Mart'ta başvuru yapanların işlemlerinin Mayıs sonu ya da en geç Haziran başında tamamlanacağını söylemişti.

Onbinlerce EYT'li vatandaşa hala maaş bağlanmadı
11 Ağustos 2023 - 14:47
Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) düzenlemesi kapsamında 3 Mart'tan itibaren yaklaşık 1 milyon 900 bin kişi emeklilik başvurusu yaptı. Ancak bu sayının içinde hem SGK müdürlüklerine giderek hem de e-Devlet üzerinden mükerrer başvuru yapanlar da var. Mükerrer başvurular çıkarıldığında yaklaşık 1 milyon 800 bin civarında emeklilik başvurusu yapıldı. SGK, normal rutininde yıllık ortalama 450 bin küsur emeklilik işlemini tamamlıyor. EYT kapsamında başvuru yapanların işlemlerinin birkaç yılı bulacağı görülünce, seçim öncesi SGK çalışanlarına hafta içi ve hafta sonu zorunlu mesai getirildi, kurum içi hızlandırılmış eğitimle emeklilik başvurularına bakan memur sayısı artırıldı.

Seçim öncesinin Çalışma Bakanı Vedat Bilgin Mayıs ayında yaptığı açıklamada, Mart'ta başvurusunu yapanların işlemlerinin Mayıs ayının sonu ya da en geç Haziran başında sonuçlandırılacağını söyledi. Bakan Bilgin'in bu sözünün yerine getirilebilmesi için, bir ayda, bir yıldaki kadar emeklilik dosyası işleminin tamamlanması gerekiyordu. Nitekim TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanı Mehmet Muş, sorular üzerine, "Bugün tarihi itibariyle toplamda 1,6 milyon vatandaşımızın aylık bağlanma işlemleri ve sigortalar bilgilendirilmiştir. Normal süreçte yıllık 440 bin aylık bağlandığı dikkate alındığında SGK personelinin yoğun mesaisiyle 1 ayda, 1 yılda bağlanan aylık sayısı kadar aylık bağlandığı görülmektedir." dedi. Sonuçta, Bilgin'in Haziran başında emeklilik işlemlerinin tamamlanacağını vaadi yerine getirilmedi. Mehmet Muş'un verdiği rakamlara göre dahi Temmuz ortası itibariyle yaklaşık 200 bin kişinin işlemi sonuçlandırılamadı.

Bu konuda SGK'nin ketumluğu ve son duruma ilişkin veri paylaşmaması dikkat çekiyor. SGK'nin yayınladığı son istatistik, Nisan ayına ilişkin. Buna göre, emekli sayısı Mart ayında 13 milyon 199.5 bin iken bu sayı Nisan'da 13 milyon 448.8 bine yükseldi. Yani, EYT düzenlemesi sonrası ilk ayda 249 bin 301 kişiye emekli maaşı bağlandı.

SGK'nin normal rutinine göre (aylık 50 bin küsur) kat be kat artan performansına rağmen, bu istatistiğe göre 1,8 milyon başvuru dosyasının sonuçlandırılması 7 - 8 ayı bulacak. Bu da, sürecin kasıma kadar uzaması demek. Aynı zamanda bu istatistik, hükümet cephesinden yapılan emekli maaşı bağlanan kişi sayısına ilişkin kuşku da doğuruyor. Üstelik aylar öncesinden personel konusunda hazırlık yapılmaması, ortaya çıkan soruna, EYT düzenlemesi sonrası çözüm bulunmaya çalışılması da bir başka eleştiri konusu.

Nihayetinde Mart ayında başvurusunu yapan ve aradan geçen 5 aya rağmen halen işlem durumu "Gelen evrak beklemede" şeklinde görülen çok sayıda emekli adayı bulunuyor. Başvurunuzun durumunu, SGK Doküman Yönetim Sistemi üzerinden takip edebiliyorsunuz. "Gelen evrak beklemede" demek ise başvuruların henüz sonuçlanmadığını gösteriyor. Üstelik, SGK çalışanlarının önünde sadece bir anda yığılan 1,8 milyon emeklilik başvuru işlemi bulunmuyor. Hükümetin, "Cumhuriyet tarihinin en kapsamlı borç yapılandırması" diyerek duyurduğu kamuya olan borçların yapılandırılması düzenlemesinin içinde SGK olan borçların yapılandırılması da bulunuyor.

Kaynak: Artı Gerçek

YORUMLAR

  • 0 Yorum