Perovskit ile %11 verimli ve esnek güneş panelleri

Bilim insanları, perovskit adı verilen özel bir malzeme kullanarak esnek güneş panellerinde %11'lik verim sağlamayı başardı. Yeni teknoloji, panellerin esnekliğini artırarak kavisli çatılar, tenteler ve araçlar gibi daha önce kullanımı zor olan alanlarda da kullanılabilmelerini sağlıyor.

Perovskit ile %11 verimli ve esnek güneş panelleri
21 Mart 2024 - 23:25
Bilim insanları, esnek güneş panellerinde rekor seviyede verimlilik elde etmek için "mucize malzeme" olarak adlandırılan perovskiti kullandılar.

Avustralya ve Birleşik Krallık'taki araştırmacılar tarafından geliştirilen hafif güneş panelleri, Güneş enerjisini elektriğe dönüştürmede %11'lik bir orana ulaşarak ticari kullanım için uygun hale geldi.



Bu panellerin esnekliği, daha önce mümkün olmayan yerlerde kullanılabilmelerini sağlıyor; örneğin kavisli çatılar, tenteler ve hatta araçlar için ideal hale geliyorlar.

Cambridge Üniversitesi, Monash Üniversitesi, Sidney Üniversitesi ve New South Wales Üniversitesi'nden uluslararası bir ekip, güneş pillerini bükülebilir rulolar üzerine basarak bu büyük başarıyı elde etti.

Avustralya devlet kurumu Milletler Topluluğu Bilim ve Endüstriyel Araştırmalar Örgütü (CSIRO), bu teknolojinin yenilenebilir enerji sektörü için "gerçek bir ezber bozucu" olduğunu belirtti ve testler sırasında elde edilen ölçek ve verimliliğin bunu kanıtladığını söyledi.

Kurumun açıklamasına göre, "Hücreler, gazete baskısı gibi rulodan ruloya tekniğiyle basılarak sürekli, büyük ölçekli üretim sağlanıyor."



Bu gelişme, perovskit kullanarak güneş panellerinin verimliliğini artırma potansiyeline işaret eden geniş bir övgü alıyor. Bu malzeme, geleneksel silikon (PV) güneş pillerindeki verimlilik sınırlarını aşarak %43'lük teorik bir sınır sunuyor.

Geçtiğimiz kasımda, Çin'deki araştırmacılar, silikon-perovskit tandem güneş pilleri kullanarak güneş panellerinden elektrik üretiminde rekor bir verimlilik elde etmiş ve laboratuvar koşullarında %33,9'a ulaşmışlardı.

Kaynak: Independent Türkçe

YORUMLAR

  • 0 Yorum