Rus güçleri, Harkiv'de ilerlemeyi sürdürüyor

Ukrayna Savaşı'nda Rus güçleri, Ukrayna'nın Harkiv bölgesinde ilerlemeye başlarken bölgede siviller tahliye edilmeye başlandı.

Rus güçleri, Harkiv'de ilerlemeyi sürdürüyor
11 Ağustos 2023 - 17:50
Rusya, Ukrayna'nın doğusundaki Harkiv bölgesinde toprak kazandığını iddia ederken, bazı noktalarda yerel halkı tahliye talimatı verildi. Ukraynalı yetkililer, Rusya'nın ilerleyişi karşısında önemli bir iletişim merkezi olan Kupyansk ve civarındaki bölgenin boşaltılmasını emreden bir kararname imzalandığını ve tahliyelerin derhal başlatıldığını bildirdi.

Tahliye alanındaki köylerden biri olan Kindrachiva'da dün gece 2 kişinin yaralandığı, ancak bombalarla birçok binanın yıkıldığı köyde başka bir ölüm ya da yaralanma vakasının yaşanmadığı bilgisi verildi. Savaştan önce yaklaşık 25 bin kişinin yaşadığı Kupyansk kentindeki yetkililer, "zor güvenlik durumu" ve artan bombalamalar nedeniyle kent sakinlerine bu sabah bölgesel başkent Harkiv'e doğru tahliye tavsiyesinde bulundu. Etkilenen bölgeler çoğunlukla Oskil Nehri'nin sol kıyısında, cepheye yakın köyler olup, yaklaşık 12 bin kişinin evlerini terk etmek zorunda kaldığı tahmin ediliyor.

Ukraynalı yetkililer, özellikle çocukların savaşın şiddetlendiği bölgelerden uzaklaştırılması için düzenli olarak tahliye talimatı veriyor. Yetkililer daha önce yaptıkları açıklamalarda, bu talimatların can kurtarmak ve Ukrayna ordusunun Rus ilerleyişine karşı kenti daha iyi savunmasını sağlamak için gerekli olduğunu belirtmişti.

Ukrayna ordusunun karşı saldırısı yavaşladıkça, Rus güçlerinin daha önce işgal ettikleri bölgeleri Ukrayna'dan geri almak için bastırıyor. Ukrayna ordusu, geçen yıl Eylül ayında hızlı bir karşı saldırı ile Rus işgalinden geri aldığı Kupyansk kenti ve civarının savunulmasının güç olduğunu kabul etti. Ordu sözcüsü Sergui Tcherevaty, Kiev'in saldırıya uğradığında kullandığı yaygın bir ifadeyi tekrarlayarak, "Durum zor, ancak kontrol altında." dedi.

Rusya Savunma Bakanlığı günlük raporunda Kupyansk yönündeki mevzilerini "geliştirdiklerini" bildirdi. Bakanlığın video brifinginde sunulan haritalar, Ukraynalı birliklerin Kupyansk'tan sadece birkaç kilometre ötede olduğunu gösteriyor. Ancak Rusya'nın, eski mahkumları askeri komuta altına alarak oluşturduğu "Storm Z" olarak bilinen 8 tugay bölgede ilerleyişini sürdürüyor. Rus ordusu Pazartesi günü yaptığı açıklamada 3 gün içinde bu şehre doğru 3 kilometre ilerlediğini açıkladı. 

Ukrayna'nın güneyinde, iki taraf arasında en şiddetli çatışmaların yaşandığı bölgelerde Rus güçlerinin füze saldırıları sürüyor. Zaporijya'ya yönelik perşembe akşamı yapılan son saldırıda 1 kişi öldü, en az 15 kişi de yaralandı. Saldırıda Birleşmiş Milletler (BM) ve uluslararası sivil toplum kuruluşları tarafından insani yardım üssü olarak kullanılan bir otel de hasara uğradı. BM'nin Ukrayna'daki koordinatörü Denise Brown, saldırıyı kabul edilemez olarak niteleyerek kınadı. Kente yönelik bir önceki saldırıda 2 sivil ölmüş, 7 kişi de yaralanmıştı.

Öte yandan Rusya, kontrolündeki bölgelerin giderek daha fazla saldırılara maruz kalması üzerine insansız hava aracı ile yanıt vermeyi sürdürüyor. Moskova, Perşembe günü erken saatlerde 11'i ilhak edilen Kırım yarımadası yakınlarında ve 2'si Moskova'ya doğru giden 13 Ukrayna uçağını düşürdüğünü iddia etti. Rusya Savunma Bakanlığı'ndan Kırım'la ilgili yapılan açıklamada, "Sivastopol şehri yakınlarında, 2 insansız hava aracı kullanılan uçaksavar savunma cihazları tarafından vuruldu, diğer 9'u ise elektronik harp araçlarıyla etkisiz hale getirildi ve hedefe ulaşamadan Karadeniz'e düştü." denildi.

Bununla birlikte, Rusya'da Bryansk bölge valisi, Ukrayna sınırdan beş kilometre uzaklıktaki Chausi köyünün Ukrayna tarafından bombalaması sonucu 2 kişinin öldüğünü bildirdi. Ukrayna ordusu ise, gece boyunca İran tarafından üretilen 10 adet "Şehit" İHA'sının kendi topraklarına fırlatıldığını ve bunlardan 7'sinin imha edildiğini ileri sürdü. Bölge valisine göre, kuzeybatıdaki Doubno'da bir yakıt deposu herhangi bir can kaybına yol açmadan imha edildi.

Kaynak: Euronews Türkçe

YORUMLAR

  • 0 Yorum