Rusya'da seçim haberlerine yeni kısıtlamalar

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Rus medyasında başkanlık seçimleriyle ilgili haberlere yönelik bir dizi kısıtlamayı öngören yasa tasarısını onayladı.

Rusya'da seçim haberlerine yeni kısıtlamalar
14 Kasım 2023 - 17:58
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, medyaya yeni kısıtlamalar getiren tasarıyı onayladı. Yeni kısıtlamalar, Rusya'yı son 24 yıldır yöneten Putin'in 6 yıllık yeni bir dönem için aday olmasının beklendiği seçimler öncesinde geldi.

Onaylanan değişikliklere göre, sadece kayıtlı medya kuruluşları tarafından sözleşmeli olarak istihdam edilen gazetecilerin seçim komisyonu toplantılarını takip etmesine izin verilecek. Bu durumun serbest çalışanlar ve bağımsız gazetecilerin faaliyetlerini kısıtlayacağı düşünülüyor.

Değişiklikler, komisyonun askeri üslerde ya da sıkıyönetim altındaki bölgelerde yürüttüğü faaliyetlerin bölgesel ve askeri makamların izni olmadan haberleştirilmesinin yasaklanmasını da içeriyor. Buna ek olarak, değişiklikler "engellenmiş kaynaklar" üzerinde kampanya faaliyetlerini yasaklıyor. Muhalefete ve bilgi akışına yönelik baskılarını yoğunlaştıran Rusya, Facebook ve Instagram da dahil olmak üzere bir dizi web sitesi ve hizmeti yasaklamış olsa da pek çok kişi bu engellemeleri aşmak için VPN kullanıyor.

Değişiklikler, Mart ayında yapılması beklenen seçimlerin öncesinde geldi. Henüz adaylığını koymayan 71 yaşındaki Putin, bunu ancak parlamento seçim tarihini resmen belirledikten sonra açıklayacağını belirtmişti. Rusya'yı son 24 yıldır yöneten Putin'in 6 yıllık yeni bir dönem için aday olması bekleniyor.

Kaynak: Euronews Türkçe

YORUMLAR

  • 0 Yorum