Scholz: "Ses kaydı olayını titizlikle inceliyoruz"

Almanya, Rus medyasına “sızan” ses kaydını araştırıyor. Kiev'e Alman yapımı Taurus füzelerinin gönderilmesi ihtimaline dair konuşmalar geçen ses kaydının, Alman komutanların Ukrayna'ya silah sevkiyatını ve askeri desteği tartıştığı bir toplantıya ait olduğu iddia ediliyor.

Scholz: "Ses kaydı olayını titizlikle inceliyoruz"
03 Mart 2024 - 11:06
Almanya, Rus medyasında yayınlanan ve üst düzey Alman askeri yetkililerinin Ukrayna'ya silah sevkiyatı konusunda konuştukları bir toplantıya ait olduğu iddia edilen ses kaydını araştırıyor. Almanya Savunma Bakanlığı Sözcüsü, kaydın gerçekliğinin teyit edilmediğini ancak Federal Askeri Karşı İstihbarat Servisi'nin konuyu araştırdığını ve gerekli tüm adımların atılacağını söyledi.

Alman medyasına konuşan bağımsız askeri uzmanlar, ses kaydının gerçek olduğunu söyledi. Rus devlet kanalı Russia Today'in Genel Yayın Yönetmeni Margarita Simonyan, Cuma günü Telegram uygulaması üzerinden 38 dakikalık bir ses kaydı yayınlamıştı. Kayıtta, Alman Hava Kuvvetleri mensubu üst düzey askerlerin, Kiev'e Alman yapımı Taurus seyir füzelerinin teslimatı, bu füzelerinin Ukrayna güçleri tarafından olası kullanımı ve potansiyel etkileri üzerindeki müzakereleri yer alıyor. 

Alman komutanların, söz konusu füzelerin Rusya'nın yasa dışı ilhak ettiği Kırım'ı Rus topraklarına bağlayan Kerç Köprüsü'ne doğrultulması ve vurulmasıyla ilgili durumu da ele aldığı iddia ediliyor. Ayrıca kayıtta, Ukraynalı askerlerin eğitimi ve olası askeri hedefler hakkında görüşmere yer alıyor. Görüşmede Fransa ve İngiltere tarafından Kiev'e sağlanan füzelerin kullanımını da mercek altına aldığı anlaşılıyor. 

Almanya Başbakanı Olaf Scholz, ses kaydının doğru olma ihtimali ve olası sızıntının "çok ciddi bir durum" olduğu değerlendirmesinde bulundu. Scholz, "Çok dikkatli ve çok yoğun bir çalışmayla olayı bir an önce açıklığa kavuşturmak için uğraşıyoruz." ifadesini kullandı. Rusya'nın Berlin Büyükelçiliği ise, muhtemel casusluk iddialarıyla ilgili soruları yanıtsız bıraktı. 

Kaynak: Euronews Türkçe

YORUMLAR

  • 0 Yorum