Slovakya'nın yeni cumhurbaşkanı: Peter Pellegrini

Slovakya'da cumhurbaşkanlığı seçimlerinin galibi Peter Pellegrini oldu.

Slovakya'nın yeni cumhurbaşkanı: Peter Pellegrini
07 Nisan 2024 - 18:19
Slovakya Başbakan Robert Fico'nun yakın müttefiki Peter Pellegrini ülkede yapılan cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ikinci turundan galip ayrıldı. Slovakya İstatistik Kurumunun paylaştığı resmi olmayan sonuçlara göre Pellegrini oyların %53,24'ünü almayı başardı. 

Yaklaşık 4,3 milyon seçmenin bulunduğu ülkede ilk turu 24 Mart’ta yapılan cumhurbaşkanı seçiminin ikinci turuna kalan Meclis Başkanı Peter Pellegrini ile Ivan Korkov, Slovakya'nın yeni cumhurbaşkanı olmak için yarıştı. Slovakya halkına "daha iyi, daha güvenli ve daha kaliteli bir yaşam" sunma sözü veren Pellegrini, kampanya sırasında kilit konulardan biri olan Ukrayna'ya destek konusuna atıfta bulunarak "barışın tarafında kalma" niyetini vurguladı.

Katılımın %60 olduğu seçimi %46,76'lık oy oranı ile kaybeden Ivan Korčok, Pellegrini'yi tebrik etti. Mevcut Cumhurbaşkanı Zuzana Caputova da Pellegrini'yi arayarak seçim zaferinden dolayı kutladı. Cumhurbaşkanlığı görev değişimi 15 Haziran'da yapılacak.

Parlamenter bir cumhuriyet olan Slovakya'da cumhurbaşkanının yetkileri sınırlı. Silahlı kuvvetlerin başkomutanı sayılan cumhurbaşkanı; uluslararası anlaşmaları onaylama, yüksek yargıçları atama, parlamento tarafından kabul edilen yasaları veto edebilme gibi yetkilere sahip.

Kaynak: Euronews Türkçe

YORUMLAR

  • 0 Yorum