Zimbabve'de altına endeksli yeni para birimi

Yüksek enflasyonla mücadele eden Zimbabve, altına endeksli yeni bir para birimine geçti.

Zimbabve'de altına endeksli yeni para birimi
07 Nisan 2024 - 18:44
Uzun yıllardır yüksek enflasyonla boğuşan Zimbabve, altına endeksli yeni bir para birimine geçiyor. Zimbabve Merkez Bankası, yüksek enflasyonla mücadele etmek ve ülke ekonomisini istikrara kavuşturmak amacıyla altın destekli yeni bir "yapılandırılmış para biriminin" lansmanını yaptı. Zimbabve, yeni para birimini uygulamaya koydu.

Zimbabve, geniş değerli metal ve altın yataklarına sahip. Merkez Bankası Başkanı John Mushayavanhu, Zimbabve Altını'nın kısaltması olan ZiG'in, geçen yıl büyük değer kaybı yaşayan Zimbabve dolarının yerini alacağını söyledi. Para politikası beyanını sunan başkan "Bugünden itibaren bankalar mevcut Zimbabve doları bakiyelerini yeni para birimine çevirecekler." dedi.

Mushayavanhu, politika faizi oranının da %130'dan %20'ye indirileceğini duyurdu. Mushayavanhu, ZiG'nin başta altın olmak üzere değerli metallerden oluşan bir rezerv sepeti tarafından "tamamen sabitleneceğini ve tamamen destekleneceğini" ekledi. Mushayavanhu, Zimbabvelilerin eski paralarını yeni paraya çevirmek için 21 günü olduğunu söyledi.

Yükselen fiyatlar, hiperenflasyonun kontrolden çıktığı ve merkez bankasının artık 100 trilyon Zimbabve dolarlık banknot bile çıkardığı 2008 yılını hatırlattı. Hükümet sonunda yerel para birimini terk etmek ve yasal ödeme aracı olarak ABD dolarını benimsemek zorunda kalmıştı. Zimbabve doları 2019'da yeniden canlandırıldı, ancak önceki dönemiyle hemen hemen aynı sorunlarla karşılaştı.

Çoğu Zimbabveli ABD doları üzerinden mal alıp satıyor ve birikimlerini ABD doları cinsinden tutmayı tercih ediyor. Hükümet daha önce ekonomiyi istikrara kavuşturmak için altın para basmak ve altın destekli dijital para birimini piyasaya sürmek de dahil olmak üzere çeşitli yöntemlere başvurmuş ancak bunlar çok az sonuç vermişti.

Kaynak: Euronews Türkçe

YORUMLAR

  • 0 Yorum