TCMB, yıl sonu enflasyon tahminini %38'e yükseltti

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) 2024 yıl sonu tüketici fiyat endeksi artışı tahminini 2 puan artırarak %38’e çıkardı. TCMB, 2025 yıl sonu enflasyon tahminini ise değiştirmeyerek %14 olarak açıkladı.

TCMB, yıl sonu enflasyon tahminini %38'e yükseltti
09 Mayıs 2024 - 23:03
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) yılın ikinci enflasyon raporunda 2024 enflasyon tahminini, tahmin aralığının üst bandını değiştirmeden yükseltti. TCMB Başkanı Fatih Karahan tarafından bankanın Ankara'daki idare merkezinde yapılan enflasyon raporu sunumuna göre 2024 enflasyon tahmini %38'e çıkarıldı. Bir önceki raporda 2024 enflasyon tahmini %36 olarak belirlenmişti. Tahmin aralığının üst bandında ise değişiklik yapılmadı. Bu oran yılın ikinci enflasyon raporunda da %42 olarak korundu.
 
TCMB Başkanı Karahan'ın sunduğu enflasyon raporunda 2024 yılı için gıda enflasyonu tahmini de %34,6'dan %35,5 seviyesine çıkarıldı. 2024 ortalama petrol fiyatı varsayımı da 83,6 dolardan 86,4 dolara çıktı. 2025 enflasyon beklentisi ise %14 seviyesinde korundu. 2026'da da daha önce öngörüldüğü gibi tek haneli enflasyon beklentisi kaydedildi. TCMB 2026'da enflasyonun %9'a gerileyeceği görüşünde.

TCMB Başkanı Fatih Karahan yaptığı sunumda ve enflasyon raporuna ilişkin soru-cevap bölümünde şahin mesajlarına devam etti. Karahan, “Haziran'dan itibaren yaşayacağımız dezenflasyon sürecinde, enflasyonu, belirlediğimiz ara hedeflerle uyumlu olacak şekilde düşürmek için ne gerekiyorsa yapmaya devam edeceğiz.” dedi. Karahan "Enflasyonda belirgin ve kalıcı bir bozulma öngörülmesi durumunda ise, para politikası duruşumuzu sıkılaştıracağız. Bundan sonra da enflasyon görünümünde bozulma olması halinde ek sıkılaşma yapmaya hazırız.” ifadelerini kullandı.
 
Karahan, "İlk 4 ayda tahminlerimizin 4 puan üzerinde bir enflasyon gerçekleşti. Bunu telafi etmek ek sıkılaşma ile dahi çok kolay değil. İlk 4 ay gerçekleşmesi ile %36 hedefini baz senaryo olarak korumayı doğru bulmadık, enflasyon görünümünde bozulma olması halinde ek sıkılaşmaya hazırız." diye konuştu.
 
Karahan Mayıs ayında 25 metreküp bedelsiz doğalgaz kullanımı düzenlemesinin sona ermesinin, aylık enflasyonu 0,7 puan yukarı yönlü etkileyeceğini, bunun yanı sıra, olumsuz baz etkisiyle enflasyonun Mayıs ayında zirveye ulaşacağını ifade etti. Karahan enflasyonda Mayıs'taki zirveyi %75-76 olarak gördüklerini belirtti.

Kaynak: Bloomberg HT 

YORUMLAR

  • 0 Yorum