Trump'ın Gizli Belge davası avukatları istifa etti

Eski ABD Başkanı Donald Trump, Florida'daki malikanesinde bulunan "Gizli Belgeler" soruşturması kapsamındaki davada kendini savunacak avukatların değiştiğini açıkladı.

Trump'ın Gizli Belge davası avukatları istifa etti
10 Haziran 2023 - 13:50

Eski Başkan Donald Trump hakkında yasadışı şekilde gizli belgeleri elinde tutma, adaleti engelleme ve diğer iddialarla resmen federal suçlama yapılmasından bir gün sonra iki savunma avukatı görevlerinden ayrıldı. Trump'ın eski yardımcısı Walt Nauta hakkında da Trump ile birlikte suçlama yapıldı. Nauta, Trump döneminde Beyaz Saray'da görev aldıktan sonra Trump'ın Mar-a-Lago tatil beldesinde çalışmaya başlamıştı. Donald Trump da kendisine ait Truth Social sosyal medya platformunda Nauta hakkında suçlama yapıldığını doğruladı. Nauta'nın avukatı Stanley Woodward ise Reuters haber ajansına konuyla ilgili yorum yapmayı reddetti. Trump'ın avukatları John Rowley ve Jim Trusty'nin sürpriz şekilde görevi bırakma açıklamasının, Trump'ın gelecek hafta Salı günü Miami'de federal mahkeme karşısına çıkmadan önce daha fazla yasal karışıklığa yol açıp açmayacağı bilinmiyor. İki avukat yaptıkları açıklamada, "Bu sabah avukatları olarak istifalarımızı Başkan Trump'a sunduk. Geçen yılı onu savunarak geçirmek bir onurdu ve haklı çıkacağını biliyoruz."  ifadelerini kullandı. Trump ise sosyal medyada yaptığı açıklamada beyaz yakalı savunma avukatı Todd Blanche tarafından temsil edildiğini söyledi. Eski bir ABD başkanının federal suçlamalarla itham edilmesi, Amerikan tarihinde benzeri görülmemiş bir durum. Trump ayrıca Cumhuriyetçi Parti'nin gelecek yılki başkan adaylığı yarışında önde gelen isimlerden biri. Konuya yakın bir kaynağa göre Trump, 2021 yılının Ocak ayında Beyaz Saray'dan ayrılırken yanında götürdüğü hassas hükümet belgeleri nedeniyle yedi ana başlıkta 37 suçlamayla karşı karşıya. Trump'ın 77. doğum gününden bir gün önce Salı günü Florida mahkemesine çıkması bekleniyor. Dava, Trump'ın 2024 başkanlık seçimi için kampanya yürütmesini ya da seçimi kazanması durumunda göreve başlamasını engellemiyor. Hukuk uzmanları, hüküm giyip cezaevine gönderilse bile Trump'ın yemin etmesini engelleyecek hiçbir yasal dayanak olmayacağını söylüyor. 

Gizlilik işareti taşıyan 100 belge tespit edilmişti
Soruşturma görevlileri, yaklaşık bir yıl önce Trump'ın Florida, Palm Beach'teki Mar-a-Lago malikanesinde yaklaşık 13 bin belge ele geçirmişti. Trump'ın avukatlarından birinin daha önce gizli olarak işaretlenen tüm kayıtların hükümete iade edildiğini söylemesine rağmen, gizlilik işareti taşıyan yüz belge tespit edilmişti. Trump hakkında resmen suçlama yapıldığını açıkladıktan sonra Perşembe günü Truth Social platformundan "BEN MASUM BİR ADAMIM!" mesajını paylaştı. Trump daha önce yaptığı bir açıklamada başkanlığı döneminde bu belgelerin gizliliğini kaldırdığını söylemişti, ancak avukatları mahkeme dosyalarında bu iddiadan vazgeçmişti. CNN, Trump'ın görevden ayrıldıktan sonra gizliliğini kaldırmadığı askeri bilgileri elinde tuttuğunu söylediğini bildirdi. Trump'a ait bu ses kaydının davada önemli bir delil olabileceği sanılıyor.

2019'da Trump tarafından atanan Cannon davaya başkanlık edebilir
Konu hakkında bilgi sahibi başka bir kaynağa göre, başlangıçta ABD Bölge Yargıcı Aileen Cannon davayı denetlemekle görevlendirilmişti. İsminin açıklanmaması kaydıyla konuşan kaynak, Cannon'un duruşmaya başkanlık edebileceğini söyledi. 2019'da Trump tarafından atanan Cannon, geçen yıl belge soruşturmasıyla ilgili hukuki çatışmalarda Trump lehine kararlar almıştı. Kararları temyizde bozulmuştu. Cannon, olası bir duruşmanın zamanını ve ve suçlu bulunursa Trump'ın cezasının ne olacağını belirleyebilir. Bu, bir film yıldızına sus payı ödemesinden kaynaklanan bir eyalet davası kapsamında gelecek Mart ayında New York'ta hakim karşısına çıkacak olan Trump'ın ikinci ceza davası. Başkanlık yarışını tekrar kazanması durumunda, federal hükümetin başı olarak Trump, federal davayı etkileyebilecek bir konumda olacak, ancak New York'taki eyalet davasını etkileyemeyecek. Reuters/Ipsos anketine göre, Trump'ın yasal sorunları Cumhuriyetçi seçmenler arasındaki popülaritesini azaltmadı. Başlıca Cumhuriyetçi rakipleri de davanın siyasi amaçlı olduğu eleştirisini yaparak Trump'ın arkasında durdu. 2017'den 2021'e kadar başkan olarak görev yapan Trump, başka siyasetçileri sarsabilecek sorunları bertaraf etmeyi başardı. Trump kendisini "bir cadı avının kurbanı" olarak değerlendiriyor ve Adalet Bakanlığı'nı kendisine karşı yanlı davranmakla suçluyor. Soruşturmayı yürüten Özel Savcı Jack Smith, Trump ve müttefiklerinin 2020 seçim sonuçlarını tersine çevirme çabalarına ilişkin ikinci bir cezai soruşturmayı yönetiyor. Smith'e siyasi açıdan hassas davaları takip etmesi için Adalet Bakanlığı tarafından bağımsızlık tanınmıştı. Beyaz Saray'dan ise bugün yapılan açıklamada, Başkan Joe Biden'ın iddianameyi herkes gibi öğrendiğini ve önceden bilgisi olmadığı belirtildi. Trump ayrıca Georgia'da, seçim sonuçlarını etkileme çabaları konusunda ayrı bir ceza soruşturmasıyla karşı karşıya. Smith, kanıtları dinlemek için hem Washington hem de Miami'deki büyük jürileri topladı, ancak davayı, herhangi bir jürinin büyük ölçüde Demokrat olacağı ABD'nin başkentinde yapmak yerine, siyasi olarak rekabetçi Florida eyaletine taşımayı seçti. Federal yasa uyarınca, sanıkların sözkonusu faaliyetin gerçekleştiği yerde suçlanma hakları var. Hukuk uzmanlarına göre davanın Florida’da görülmesi Trump'ın ekibinin uygun mahkeme yeri konusunda uzun süren bir yasal mücadeleye girmesini önleyebilir. Cumhuriyetçiler'in başkan adayını belirlemek için eyaletler bazında yapılacak yarış gelecek yılın başlarında başlayacak ve Temmuz ayında partinin adayının seçilmesiyle sona erecek. Başkanlık seçimi ise Kasım 2024'te gerçekleşecek.

Kaynak: VOA Türkçe


YORUMLAR

  • 0 Yorum