UEFA Şampiyonlar Ligi'nde final günü

Avrupa'nın en büyüğünün belli olacağı Şampiyonlar Ligi finalinde bu akşam saat 22:00'da Manchester City ile Inter karşı karşıya gelecek. Atatürk Olimpiyat Stadı'nda oynanacak maçı Polonyalı hakem Szymon Marciniak yönetecek.

UEFA Şampiyonlar Ligi'nde final günü
10 Haziran 2023 - 00:47
UEFA Şampiyonlar Ligi Finali’nde Erling Haaland’lı Manchester City ve Hakan Çalhanoğlu’lu Inter, futbolseverlere unutulma unutulmaz bir gece yaşatacak. Tribünde 70 bin, ekran başında 200 farklı ülkeden 400 milyonu aşkın insan, Atatürk Olimpiyat Stadı’ndaki bu futbol şölenini canlı olarak takip edecek.

Devler Ligi finalinde Yıldıray Baştürk (Bayer Leverkusen), Hamit Altıntop (Bayern Münih), Nuri Şahin (Borussia Dortmund) ve Arda Turan'dan (Atletico Madrid) sonra finale çıkma başarısı gösteren 5. Milli futbolcumuz olan Hakan Çalhanoğlu, kupayı kazanması durumunda bunu başaran ilk Türk olacak. Yıldız futbolcu, "Bu finali ülkemde oynayacağım için çok mutluyum. Eminim ki ülkem arkamdadır ve dualarını eksik etmeyecektir. İnşallah bu kupayı kazanan ilk Türk oyuncu olacağım. İlkay Gündoğan'la henüz konuşmadım ama çok sevdiğim ve örnek aldığım bir oyuncu. İki Türk final oynayacak. Biri Alman biri Türk Milli Takımı'nda ama fark etmez, ikimizin de kalbi Türk'tür. Çocukluğumdan beri hayalini kurduğum kupayı havaya kaldırmayı umuyorum" yorumunu yaptı.

Bu akşam Atatürk Olimpiyat Stadı'nda oynanacak ve saat 22:00'da başlayacak Manchester City-Inter Şampiyonlar Ligi final maçı TV8'den şifresiz olarak ekranlara gelecek. Polonyalı hakem Szymon Marciniak maçı yönetecek. Manchester City-Inter muhtemel 11'ler şu şekilde;

Manchester City: Ederson, Walker, Ruben Dias, Akanji, Stones, Rodri, Bernardo Silva, De Bruyne, İlkay Gündoğan, Grealish, Haaland

Inter: Onana, Darmian, Acerbi, Bastoni, Dumfries, Barella, Hakan Çalhanoğlu, Mkhitaryan, Dimarco, Lautaro Martinez, Dzeko

Teknik direktör Pep Guardiola önderliğinde Manchester City, kupayı kazanarak İngiltere futbol tarihine geçmeye çalışacak. Bu sezon Premier Lig'de ve FA Cup'ta zafere ulaşan City, Devler Ligi'ni de müzesine götürürse, Ada'da Manchester United'dan (1998- 1999) sonra üçleme yapan ilk ekip unvanını elde edecek. City'nin hocası Guardiola, daha önce 2008-2009'da Barcelona'da La Liga'yı, Kral Kupası'nı ve Şampiyonlar Ligi'ni kazanarak, üçleme yapmıştı. Dünyanın en iyi takımı olarak gösterilen City'de Guardiola, 2021'de finalde kaybettiği kupayı bu kez takımıyla birlikte havaya kaldırmak istiyor.

Teknik direktör olarak Kupa 1'i iki kez havaya kaldıran Katalan futbol adamı, maçla ilgili de şunları söyledi: "2021 yılında bu kupayı kazanmaya çok yaklaşmıştık ama başaramadık. Tekrar buradayız ve kazanmak için her şeyi yapacağız. Birçok kulübün harika projeleri, bu kupayı kazanamadığı için parçalandı. Ancak tam tersi kazananlar, dev kulüplere dönüştüler. Eğer üst seviyeye ulaşmak istiyorsak, Şampiyonlar Ligi'ni tarihimizde ilk kez kazanmamız gerekiyor."

Devler Ligi'ni daha önce 3 kez kazanan (1964, 1965, 2010) ve son olarak 13 yıl önce final oynayan Inter, iki kez de bu turnuvada ikinci (1967, 1972) olan Inter, tarihinde 6. kez final oynayacak. Zorlu mücadele öncesi bu sezon İtalya Süper Kupası ve İtalya Kupası'nı kazanan ekibin teknik direktörü Simone Inzaghi, final öncesi şu açıklamaları yaptı: "Rahat bir durumumuz yok. Manchester City'ye çok fazla saygı duyuyoruz. Ancak onların da aynı şekilde bize saygı duyacağını düşünüyorum. Oyuncularımın hiçbirini başkasıyla asla değişmem. Çok güçlü bir takıma sahip olduğumuza inanıyorum." Inzaghi yönetimindeki Inter, tarihindeki 6. finali oynayacak. İtalyanlar, Kupa 1'de daha önce 3 kez şampiyon oldu ve son zaferini 2010'da yaşadı.

"Sahada 11'e 11 oynayacağız. Elimizden gelenin en iyisini yapmamız gerektiğini biliyoruz. Finale çıkmayı sonuna kadar hak ettik. Burada olduğumuz için gurur duyuyoruz. Bu maçta elbette orta sahadaki gücümüz çok önemli olacak. Ancak ayaklar, başımız ve kalbimiz de aynı şekilde çok önemli.City'nin ve Erling Haaland'ın gücünün farkındayız.Doğru oyunu oynamamız gerekiyor. Fiorentina ve Roma, ne yazık ki finalleri kaybetti.

Gençlik ve Spor Bakanı Osman Aşkın Bak final öncesi, "İki güçlü takım karşı karşıya gelecekler. Genç yaştan beri Avrupa kupaları ve finalleri takip ediyorum. City ve Inter'de kaliteli yıldızlara sahip. City'de İlkay ve Inter'de Hakan var. İki Türk futbolcu karşılaşacak. Ülkemiz, Avrupa'nın en iyi spor alt yapısına sahip ülkeler arasında. Bu finalin ülkemize gelmesinde katkısı olan herkese teşekkür ediyorum" dedi.

Ülkemizde ilk Şampiyonlar Ligi finali, yine İstanbul'daki Atatürk Olimpiyat Stadı'nda oynanmıştı. O dönem İtalya'dan Milan, ilk yarıda attığı gollerle 3-0 öne geçti. Liverpool, ikinci yarıda bulduğu gollerle maçı uzatmaya götürdü. Uzatmada eşitlik bozulmadı ve İngilizler, penaltı atışlarında rakibini 6-5 yendi.

Dev karşılaşmayı, Polonyalı Szymon Marciniak yönetecek. 2022 Dünya Kupası finalinde de düdük çalan Marciniak, Manchester City'nin yarı finalde Real Madrid'i sahasında 4-0 yendiği mücadelede görev aldı. Tecrübeli isim ayrıca İnter'in de yine bu sezon, grupta Barcelona ile 3-3 (d) ve Son 16 Turu'nda Porto ile 0-0 (d) berabere kaldığı karşılaşmaları yönetti.

Bundan 33 yıl önce İtalyanlar, Şampiyonlar Ligi'nde Milan, UEFA Kupası'nda Juventus ve Kupa Galipleri Kupası'nda Sampdoria ile mutlu sona ulaştı. Benzer bir durum 2023'te de gerçekleşti ama Avrupa Ligi'nde Roma, Sevilla'ya, Konferans Ligi'nde Fiorentina, West Ham United'a kaybetti. Bu gece Inter, bu yıl İtalya'nın Avrupa'da kupa kazanma şansı olan tek takımı olarak sahaya çıkacak.

Kaynak: Fanatik

YORUMLAR

  • 0 Yorum