Voyager 1'den 4 ay sonra ilk anlamlı veriler alındı

Voyager 1 uzay aracı, Kasım 2023'ten beri anlaşılamayan sinyaller gönderiyordu ancak 1 Mart'ta yapılan bir komuta anlaşılır bir yanıt verdi. Sorunun kaynağının uzay aracının bilgi iletim alt sistemindeki bir bilgisayar olduğu düşünülüyor. Bilim insanları, bu yanıtın iletişim problemlerini çözmede yardımcı olabileceğini düşünüyor.

Voyager 1'den 4 ay sonra ilk anlamlı veriler alındı
17 Mart 2024 - 14:34
NASA'dan yapılan açıklamaya göre, Kasım 2023'ten beri Dünya'ya anlaşılamayan sinyaller gönderen Voyager 1'in, 1 Mart'ta gönderilen komutlara anlaşılır bir şekilde yanıt verdiği belirtildi. Açıklamada, sorunun kaynağının bilim ve mühendislik verilerini Dünya'ya ileten uçuş veri alt sistemi (FDS) içerisindeki bir bilgisayarda olduğu tahmin ediliyor.

Yetkililer, uzay aracına 1 Mart'ta gönderilen komutlara 3 Mart'ta yanıt geldiğini, ancak bu yanıtın önceki anlaşılamayan sinyallerden farklı olduğunun fark edilmesi üzerine 4 gün sonra çözümlemek üzere incelenmeye alındığını belirtti.

Bilim insanları, 10 Mart'ta çözümlemeyi başardıkları sinyalin FDS kayıtlarını içerdiğini açıkladılar. Voyager 1'den gelen sinyalin, uzay aracındaki iletişim problemlerini çözmeye yardımcı olabileceği düşünülen FDS'nin yapması gereken adımları ve son dönemdeki değişiklikleri içerdiği belirtildi.

Güneş sisteminin dışında araştırma yapmak amacıyla 1977'de uzaya gönderilen Voyager 1, şu anda Dünya'ya 23,3 milyar kilometre uzaklıkta bulunuyor. Voyager 1'in yıldızlar arası konumu nedeniyle tek yönlü seyahati 20 saat 33 dakika sürüyor ve bu nedenle NASA ile arasındaki mesajın gelip gitmesi iki günü buluyor.

Öte yandan, NASA, yanlış komut gönderip bağlantıyı kaybettiği Voyager 2 uzay aracından sinyal almaya çalışıyor.

Kaynak: Habertürk

YORUMLAR

  • 0 Yorum