İzlanda, volkanik aktivite sebebiyle OHAL ilan etti

İzlanda'da volkanik aktivite nedeniyle olağanüstü hal ilan edildi. Reykjanes Yarımadası'nda meydana gelen dördüncü yanardağ patlaması, önemli bir risk oluşturdu. Yaklaşık 4 bin kişi evlerini terk etmek zorunda kaldı. İzlanda'nın 33 aktif yanardağa sahip olduğu ve 2021'den beri artan volkanik aktiviteyle ilgili endişelerin arttığı vurgulandı.

İzlanda, volkanik aktivite sebebiyle OHAL ilan etti
17 Mart 2024 - 14:54
İzlanda, volkanik aktivite nedeniyle bir kez daha olağanüstü hal ilan etti. Bu, aralık ayından beri bölgeyi etkileyen dördüncü yanardağ patlaması oldu. Dün akşamdan itibaren İzlanda Meteoroloji Ofisi'nden yapılan açıklamalara göre, son patlama Reykjanes Yarımadası'ndaki Stora Skogfell ve Hagafell arasında gerçekleşti. 8 Şubat'ta meydana gelen bir önceki patlama da aynı bölgelerde yaşanmıştı. Ofis, şu ifadeleri kullandı:
"Kameralar ve helikopterle çekilen fotoğraflara dayanarak yapılan ilk değerlendirmelere göre, bu patlama magma çıkışı açısından, önceki üç patlamaya kıyasla Sundhnukur kaynaklı daha büyük."

Patlamadan dakikalar önce halkı uyaran ofis, lav akıntılarının ülkenin güneybatısındaki balıkçı kasabası Grindavik'i tehdit ettiğini bildirdi. Önceki patlamalar sırasında tahliye edilen Grindavik'in yanı sıra, İzlanda'nın ünlü Mavi Lagün kaplıcası da boşaltıldı.

11 Kasım'da kasabalarını terk etmek zorunda kalan yaklaşık 4 bin Grindavik sakini, evlerine ancak 19 Şubat'ta geri dönebildi. Evine dönenlerin sayısının yalnızca yaklaşık 100 olduğunu bildiriyor. Cuma günü itibarıyla 300 Grindavikli ev sahibi, evlerini devlete satmak için başvuruda bulunmuş durumda.



Patlamalar, Reykjanes Yarımadası'nda 30 bin kişiye elektrik ve su sağlayan Svartsengi Elektrik Santrali'ni de tehlikeye attı. Santralin korunması için önlemler alınırken personel tahliye edildi. Svartsengi, ilk patlamadan beri uzaktan işletilmektedir.

33 aktif yanardağ sistemine sahip İzlanda, bu alanda Avrupa'nın lideri. Volkanlar 2021 martında tekrar harekete geçene kadar Reykjanes Yarımadası'nda 800 yıl boyunca patlama görülmemişti. 

Kaynak: Independent Türkçe

YORUMLAR

  • 0 Yorum