Washington Post çalışanları ilk kez grev yaptı

ABD'de, Washington Post gazetesinin çalışanları, 1970'li yıllardan bu yana ilk defa grev kararı aldı. Gazetenin 700 çalışanı, sözleşme müzakerelerinin durdurulmasını ve beklenen işten çıkarmaları protesto etmek için 24 saatlik iş bırakma eylemi yaptı.

Washington Post çalışanları ilk kez grev yaptı
07 Aralık 2023 - 21:21
ABD'nin en köklü gazetelerinden Washington Post'un çalışanları bugün gün boyu sürecek bir grev planlandı.  Sendika üyeleri, şirketle yapılan pazarlıkların çıkmaza girmesi ve işçilerin 18 aydır sözleşmesiz kalmasını protesto etmek için grev kararı aldıklarını duyurdu. İşçiler şirketin sunduğu şartların cimri olduğunu dile getirdi. Washington Post iklim muhabiri ve sendika temsilcisi Sarah Kaplan: "Bu, yüzlerce Washington Post çalışanının, eğer şirket bizimle adil bir şekilde çalışacaksa çalışanlarına saygı göstermesi gerektiğini söyleyen bir deklarasyondur. Yine de bir gazete çıkarmaya çalışacaklarını biliyorum. Ama biz olmadan iyi bir gazete çıkaramazlar." diye konuştu.

"Greve katılma hakların saygı duyuyoruz"
İşçiler Post'un Washington şehir merkezindeki ofislerinin dışında gün boyu sürecek bir grev gerçekleştirecek. Şirket yöneticileri sendikanın kötü niyetle pazarlık yaptığı iddiasını reddediyor ve ay sonuna kadar bir sözleşmeye varmayı umduklarını söylüyorlar. Bir şirket sözcüsü: "Sendika kapsamındaki meslektaşlarımızın planlanan bu bir günlük greve katılma haklarına saygı duyuyoruz. Okurlarımızın ve müşterilerimizin mümkün olduğunca etkilenmemesini sağlayacağız." ifadelerini kullandı. 

Şirket, Perşembe ve Cuma günleri her zamanki gibi gazeteleri basıp dağıtabileceğinden ve web sitesini de çalışır ve aktif halde tutabileceğinden emin olduğunu belirtti. Ancak en azından bir yönden, grevin etkisi düzenli okuyucular için açık olacak: Çalışan birçok muhabir, fotoğrafçı ve sanatçı isimlerini çalışmalarından gizleyecek.

Son grev 48 yıl önceydi
The Post'taki son büyük işçi grevinin üzerinden 48 yıl geçti. 1975 sonbaharında matbaa işçileri 20 hafta süren bir greve öncülük etmişlerdi. Bugün ise sendika üyeleri örgütlenme hevesinin arttığını söylüyor. Post çalışanlarının yaklaşık %75'i şu anda sendikaya aidat ödeyen üyeler, bu oran beş yıl önce %40 civarındaydı.

Kaynak: Gazete Oksijen

YORUMLAR

  • 0 Yorum