Ahmet Kubilay

Ahmet Kubilay


Yâr Bize Jokerler Medet

31 Ekim 2021 - 13:44

"Çalınmış Mektup" başlıklı bir hikâyede anlatılan bir oyun var. Adı: "Tek mi, çift mi?" İçinizden bir sayı seçiyorsunuz ve hangi sayıyı seçtiğinizi açıktan söylemeden sadece ve sessizce muhatabınızın yüzüne bakıyorsunuz. 

Muhatabınızın aklınızdan geçeni bilmesi lazım yoksa oyunu kazanamaz. Oyunu kazanmak istemiyorsa da sorun yok.

Bir de bildiğiniz halde söylememeniz mümkün. Veya doğru bilip yanlış söylemeniz. O da işin eğlencesi. Neticede dünya hayatı oyun ve eğlenceden ibaret değil mi? Bu oyun ve eğlence meselesi üzerinde çok düşünüyorum ben. Bununla çok oynuyorum. Bu beni çok eğlendiriyor.

Nolan'ın Joker'li Kara Şövalye'si muhteşem bir metin. Seyrederken ve seyrettikten sonra ilham ettikleri muhteşem. Dehşet bir zeka eseri ve çok ciddi bir oyun dehası taşıyor. Hazret-i Joker şahsında muazzam bir temsil kabiliyetiyle Batı medeniyetini gösteriyor. Nerede başardılar, nerede yanlış yaptılar. Bize de aynı soruları sorduruyor: Nerede başaramadık, nerede yanlış yaptık.

Joker, sık sık "Ne bu ciddiyet?" diye soruyor. Ama kastettiği suratlardaki o abusluk. Yoksa işinde, gücünde en harbî ciddiyet, Joker'inki. Çin'in "joker"i Mao'nun da dediği gibi: "kedinin siyah veya beyaz oluşu değil, fare tutuşu önemlidir."

Joker, sanki bu "oyun-eğlence" meselesini çok iyi anlamış. Hem oynuyor, hem eğleniyor. "Şeyler"i, yani "eşya"yı geri dönülemez biçimiyle, özünden değiştiriyor.

Oyun böyle oynanır arkadaşlar; maalesef oyun böyle oynanır. Şu bizim sümüklü çeyrek adamcıkları ciddiye almayın.

Bu bizim maymun Çarli takımı önce bu batının çelik zırhlı duvarına yanaşıp "snıf snıf" sümük attılar. Bu yaptıklarını da "beyik" bir cihat, beyik bir atılım, hamle, huruç, yerlilik falan sandılar. Sonra çelik zırhlı duvarın görünmez kapılarından çıkan bazı ifritler bu bizim sümüklüleri yakalayıp efendilerine götürdü. İfritlerin efendilerinden zılgıtı yiyen bizim mahallenin dar gelirli sümüklüleri önce korktu; sonra itaat etti. Durum bundan ibaret. Mücadele, destan falan fıstık çokunu çıkarmamak, çok da şeyapmamak lazım. Zekaca nasipsiz müşterileri bile sonsuza kadar aptallatıp, azı çoka çıkaramazsınız. Az azdır. Kıt, aslında her zaman kıt idi.

Bunlar hep oyun - eğlence işte. Serin durun. Karizmatik olun. Joker'in hikmeti ve ihlası ve ihsanı gibi... 

Ahmet Kubilay 2019-12-04 22:18:37 

YORUMLAR

  • 0 Yorum