Behzat Malumaka

Behzat Malumaka


Vatan, Millet, Adapazarı*

17 Kasım 2021 - 05:36

İnsanın aşırı gıdıklanan hassas sinirlerine giden en kestirme yollardan biri de vatan millet edebiyatı. Vatan söz konusu olduğu anda kan basıncı artar, kalp atışı hızlanır. Oraya ulaşabilirseniz her şey elinizin altına serilir. Parmak uçlarınızı biraz hareket ettirip yön tayinini kolayca sağlayabilirsiniz. Çünkü doğu kültürlerinde, halkı icra edilenden çok yapılan gevezelikler koordine eder. Aynı halkın hafızası çok ama çok zayıf olduğu için bugünkü elmalar yarın ya armut diye anılır ya da hiç var olmamış gibidir.

Bazı kriz anları meydana gelir. Bazı kriz anları meydana getirilir. Bu anlarda kontrolsüz olarak üst notaları yüksek tepkiler verilir. Başlarda koku hoş gelir. Koku ortalığa yayılınca yavaş yavaş yok olmaya ya da can alıcı kısmını geride bırakıp farklı, sıradan bir tona bürünmeye başlar. Bu noktada günlük hayat yeniden kadraja giriverir. Krizler rafa kalkar. Hoş koku anılır. Derken yine...

Yine bir binayı havaya uçururlar. Sonra bir bina daha... Enkazdan kurtulan, çabucak toplaşıveren kalabalıklar acıklı gözlerle yığınlar halindeki enkazları izlemek için doluşup melül melül bakışırlar. Bazıları enkazın faillerine küfreder. Bazı failler de o küfür korosundadır. Sonra herkes köşesine, kimsenin göremediği yeni meskenine, tekrar eskisine benzer bir dört duvar arasına kaçışır. Arada bir, bir araya gelip enkazı konuşurlar. Takım elbise, kravat altındaki sürpriz bermuda şortu daha önce görenler için enkaz hep oradadır. Sonraki binalar için umutlananlar hep vardır. En çok umut besleyenler müteahhitlerle çoktan akraba edilmiştir. Aynı betonla farklı bir bina dikeceklerdir. Elbet şortlarını yine kürsünün arkasına gizleyeceklerdir. Tekrar tekrar bu döngü devam eder. Başka mücadele anları tasarlayıp birkaç gün süren müzakerelerden sonra yine herkes dandik evlerine dağılır. Evde mücadele yoktur. Asıl sürpriz pek konuşmayanlardan gelir. Bazı usluların usturası cebinde olur.

* Espri, tam da bu yazının yayınlandığı gün vefat eden merhum Ferhan Şensoy’a aittir.

Behzat MALÛMAKA 31.08.2021 (Proje 99)

YORUMLAR

  • 0 Yorum