Mazhar F. Gür

Mazhar F. Gür


Anahtar

17 Kasım 2021 - 07:03

Yapılan bilimsel çalışmalara göre bazı meditasyon yöntemleri, beyindeki bazı özel bölümlerde gri madde kalınlığını değiştiriyor. Hafıza merkezi olan hipokampüsü, farkındalıkla ve öğrenmeyle ilgili bazı bölümleri kalınlaştırıp geliştirirken duygusallıkla ilgili bölüm olan amigdalayı inceltiyor ve kontrolsüz bir şekilde çalışmasını engelliyor. Böylece dikkat, hafıza ve zeka artarken duygusallığın muhakemeye yaptığı olumsuz etki azalıyor.*

Kültürümüz bu tür meditasyon metodlarını uygulamaya müsait değil. Bu çalışmalara, sadece beyinde bu tür mekanizmaların olduğunu ve bazı metodlar uygulayarak bu mekanizmaları çalıştıracak anahtara sahip olabileceğimizi göstermek için değindim. Peki meditasyon yapmadan bunu başarmak mümkün mü? İyi bir beyin eğitimiyle bu da mümkün. Biz bu mekanizmaları, kültürel yapımıza uygun özgün metodlarla da çalıştırabiliriz.

Beynimiz sosyal örüntüler üzerinden bağlantı kurarak çalışıyor. Beynimiz, her birimizde diğer beyinlerden bağımsız olarak çalışan birer motor gibi değil, birbiriyle sürekli iletişim halinde, aynı sunucuya bağlı olan birer modem gibi çalışıyor. Bu anlamda zekamız, hafızamız, duygularımız içinde bulunduğumuz kültürel matristen her an etkileniyor.

İster bu dünyada başarılı olmak isteyelim ister öbür dünyada, gerçekten fark yaratmak, dünyanın gidişatına maksimum derecede olumlu etkide bulunmak istiyorsak beynimizdeki bu mekanizmaları aktif hale getirmek zorundayız. Rasulullah'ın ilmini artırması için Yaradan'a dua ettiği kuzeni olan İbni Abbas (r. a.), dünya ilimlerini anlamayanın Kur'an'ı da anlayamayacağını söylüyor. Dolayısıyla inançlı olsun olmasın her halükarda bu coğrafyada yaşayıp başarılı olmak isteyen birinin, özellikle de rakipleriyle arası bu kadar açılmışken, kendisi gibi olanlarla bir araya geldiğinde hidrojen bombasından çok daha etkili bir silah haline gelebilecek bu donanımı etkin hale getirmesi lazım. Anahtar burnumuzun dibinde. Anahtarı görmemiz, sadece korformist açıyı bir kenara bırakıp onu görmezden gelmeyi bırakmamıza bakıyor.

(Kaynak linki eksik)

Mazhar F. GÜR 07.09.2019 (Proje 99)

YORUMLAR

  • 0 Yorum