"Reflekslerinizi kullanmak zorunda kaldıysanız mutlaka öncesinde bir yerlerde hata yapmışsınızdır."
Dennis Fong
Quake oyunundaki yenilmezliğiyle ünlü bilgisayar oyuncusu Dennis "Tresh" Fong böyle söylüyor. Fong oyunda öldürmeye değil oyunu en ideal şekilde oynamaya odaklanıyor. Oyun alanına tamamen hakim olmaya çalıştığı için başarısını kolaylaştıran mühimmat, sağlık kiti gibi ikonları tam zamanında tam yerinde bulabiliyor. Bu şekilde sürekli belli bir ritimde oynayarak hiç sürpriz yaşamıyor. O, kimsenin karşısına çıkmıyor, diğer oyuncular onun önüne çıkıp keklik gibi avlanıyorlar. Strateji ve hissiyatın ortak gücüyle bunu başarıyor.
Günlük hayatta da bu düşünce yapısıyla hareket edildiği zaman ilginç şeyler olacaktır. Şans diye bir şey yoktur. Her saniye yerinde, zamanında gerekeni gerektiği gibi yapma düşüncesi olduğunda hayat bize mühimmat, sağlık kiti gibi ikonlar göndermeye başlayacaktır. Benliğinizden sıyrılarak bu hali koruduğunuzda işleriniz rast gitmeye başlar. Bu ihsan sahibi olmak, ibnül vakt olmaktır.
Reflekslerinizi ne zaman kullanırsınız? Beklenmedik bir tehlike meydana geldiğinde. Refleksleriniz yeteri kadar iyi değilse - ki olmak zorunda değil, reflekslerinizi eğitme imkanını çoğu zaman bulamazsınız - zarar görürsünüz. İhsan frekansını yakaladığınızda kötü sürprizlerin sayısı azalır. İhsan ayvazlığı gerektirir. Yani geçmişte ve şimdiki zamanda meydana gelen olaylara hakim, özfarkındalığı yüksek, başta kendi uzmanlık alanı olmak üzere farklı alanlarda ileri teknik bilgilere sahip, insanları okumayı bilen, kriz anında pratik çözümler bulabilen, uzun vadeli plan ve kurgular yapabilen, teoriği pratikte uygulayabilen, soyut fikirleri somut eylemlere dönüştürebilen, bir disiplinde gördüğü örüntüleri işleyip başka bir disipline intibakı hızlanabilen bir insan olmak gerekir.
Bu ihsan frekansına girmek için korkulardan, hırslardan sıyrılıp her an "Şu anda yapmam gereken en uygun şey ne?" düşüncesiyle hareket etmek gerekiyor. Buna evin ortasında duran boş poşeti ilk görüş menzilinize ilk girdiğinde kaldırmak da dahil, bir insan size dertlerini açtığında onu empati kurarak dikkatli bir şekilde dinlemek de dahil, işe zamanında gitmek de dahil, bir haksızlık gördüğünüzde gücünüzün yettiği ölçüde müdahale etmek, gücünüz yetmiyorsa da buğz etmek de dahil, esnafsanız hatalı malı kakalamamak da dahil, çocuğunuzun problemlerini takip edip zamanında müdahale etmek de dahil, size manevi olarak zarar veren kişi ve ortamlardan uzaklaşmak da dahil, ekonomiye ya da sosyal hayata dair ehlinin verdiği tavsiyeleri şüphesiz uygulamak da dahil.
Sürekli duygudurum kontrolüne dikkat ederek, ilkelerden taviz vermeyerek, dışa dönük olarak ve başkalarının dertleriyle dertlenerek, basit şeylerin enerji düşüklüğüne sebep olmasına müsaade etmeyerek, insanlardan tebessümü esirgemeyerek, arzulara değil sorumluluklara göre hareket ederek, kendi menfaatini değil hayırlı insanlarla kurulan birlikteliklerin menfaatini düşünerek birlikte mucizeler gerçekleştirilebilir.
Mazhar F. GÜR 29.08.2019 (Proje 99)
YORUMLAR